Tenzij je een specifieke medische aandoening hebt, is het waarschijnlijk geen goed idee om een hulphond in te huren. Als je dit toch doet, denk er dan goed over na. Het is een belangrijke beslissing, die niet lichtvaardig mag worden genomen. Als u een hondengeleider inhuurt, hou dan rekening met verschillende factoren. In dit artikel vertellen we waar je moet aan moet denken bij het inschakelen van een hulphond.
Luister naar je gevoel, maar wees ook praktisch
Luister altijd naar je gevoel, maar wees ook praktisch. Dit is een beslissing die van invloed zal zijn op de komende jaren. Het is bijvoorbeeld een goed idee om een hond aan te nemen die in jouw auto mee kan reizen. Wanneer je dat niet kunt of de hond kan niet los in uw voertuig loop je vroeg of laat tegen problemen aan. De hond moet genoeg ruimte hebben om met je mee te kunnen. En wanneer een hulphond inhuurt, zorg er dan voor je een aansprakelijkheidsverzekering neemt. Dit is zeer belangrijk. Wanneer je een hulphond inhuurt, schaf je een verzekering voor hem of haar aan.
Kies het beste voer
Wanneer je een kleine tot middelgrote hond wilt, controleer dan altijd de etiketten van het hondenvoer. Degenen die dierlijke eiwitten als eerste ingrediënt vermelden kun je beter vermijden. Vermijd ook bijproducten. Bijproducten zijn precies wat het klinkt – overgebleven delen van het dier die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Dit kunnen bijvoorbeeld poten, veren en koppen zijn. Wil je hondenvoer van topkwaliteit? Kijk voor kippenmeel, kaas, lam of rund.
Onderzoek eventuele erfelijke eigenschappen
Ga bij het kiezen van een fokker net zo zorgvuldig te werk als bij ieder ander lid van hun gezin. Een fokker die verantwoordelijk is, zal:
- Aansprakelijk zijn: De fokker zal een beleid hebben dat zaken dekt zoals als de hond ziek wordt of gewond raakt, welke medische behandeling nodig kan zijn, wie verantwoordelijk is voor eventuele extra vaccinaties, wie verantwoordelijk is voor ontworming of andere behandelingen.
- Aandacht besteden aan gezondheid: Mocht de hond van jouw keuze een genetische aanleg hebben voor ziekten wat zijn de behandelingskuren, wat is de prijs etc.?
Doe uitgebreid onderzoek en observeer
Voor iedereen die een hond kiest uit een nest: doe uitgebreid onderzoek. Kijk naar de kenmerken van de ouders, observeer de broers en zussen, indien mogelijk, hoe de pups worden opgevoed, zoek uit over hun ouders en de gemeenschappelijke maniertjes, gewoonten, plus alle andere informatie die je kunt ontdekken. Dan maak je uiteindelijk de beste keuze, wat zowel goed is voor jou als de hond. En vergeet ook niet om de juiste benodigdheden te kiezen voor jouw hond.
Kijk naar de kosten
Jebetaalt voor het uurtarief of voor het dagtarief. Het dagtarief is meestal een vast tarief. Wanneer je kiest voor een uurtarief, is het verstandig om een getekende overeenkomst te hebben. Daarin staat duidelijk of je op dagelijkse, wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse basis inhuurt.
Kijk naar het aansprakelijkheidsbeleid
Wanneer je iemand in dienst neemt om te wandelen met jouw hond of om andere diensten te verlenen, is er een bepaalde verzekering nodig. Gelukkig zijn er huisdierenverzekeringen geïntroduceerd om dit soort kosten te helpen dekken. De meeste bedrijven hebben een algemene aansprakelijkheidspolis. Dit type beleid verzekert je tegen ziekte van de hond of bijvoorbeeld een verwonding. Je wordt voor elke ziekte of verwonding die het dier veroorzaakt. Er zijn enkele maatschappijen die een standaard onbeperkte polis aanbieden. Die zijn zeker de moeite waard om je in te verdiepen.