Wat zijn de risico’s van beleggen in vastgoed?

0
1387
beleggen in vastgoed

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom investeren in vastgoed interessant kan zijn. Maar om te bepalen of de vastgoedwereld echt iets voor jou is, is het ook eerlijk om de andere kant van de medaille te benoemen. Want waar veel licht is, valt ook diepe schaduw. En dus hebben we in dit artikel risico’s van beleggen in vastgoed op een rij gezet. Laten we beginnen!

1. Waardeverlies

Vastgoedprijzen zijn gebaseerd op vraag en aanbod. Het kan dus ook gebeuren dat de momenteel stijgende vastgoedprijzen in een vrije val komen. Je vraagt je misschien af waar de woningwaarde door kan dalen. Wel, daar zijn genoeg redenen voor te bedenken: onvoorziene omstandigheden (de buurt gaat achteruit of er is meer verkeersoverlast), de huurprijzen kunnen dalen, er is leegstand of het pand wordt minder waard doordat de huizenmarkt er minder rooskleurig voorstaat. De wankelende vastgoedreus uit China verkeert in zwaar weer en dit kan misschien wel wereldwijde gevolgen hebben voor de economie, zo ook voor de vastgoed- en woningmarkt. Je kunt dit risico trouwens ook zien als een kans. Wanneer de vastgoedprijzen dalen en iedereen wil verkopen, kun jij hier als belegger ook op inspelen door zaken te gaan doen.

2. Verkeerd geïnvesteerd: verkooprisico

Je hebt het vast weleens gezien. Je rijdt ergens langs en ziet al maanden het bordje “appartement te koop” of “appartement te huur” staan. Toegegeven, in deze verhitte woningmarkt lijkt dat een unicum te zijn, maar het zou je als belegger maar overkomen. Dat je eigenaar bent van een pand en het niet verkocht krijgt bedoelen we dan. Dit is een risico dat vooral in de beginjaren van een vastgoedloopbaan kan voorkomen. Maar goed, het overkomt de beste, dus ook de doorgewinterde vastgoedbeleggers zijn gewaarschuwd. Zorg er daarom voor dat je het risico verkleint en vooraf goed nadenkt of de locatie die je kiest echt toekomst heeft en past bij jouw strategie.

3. Inkomstenterugval: heb je een buffer?

Zorg ervoor dat je voldoende vermogen hebt om een inkomensterugval op te kunnen vangen. Hoe rooskleurig de markt er op dit moment ook uit mag zien, het kan zomaar omslaan. Geld zit in de stenen en daar kun je dus niet zomaar bij. Als je te maken hebt met leegstand, dan heb je geen inkomsten maar lopen de lasten wel door. Ook kan het lange tijd duren voordat je jouw beleggingspand kan verkopen. Bovendien kan een hoog leegstandsniveau een negatief effect op de waarde van vastgoed tot gevolg hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here