Genitale wratten zijn rozerode tot grijswitte wratten rond de geslachtsorganen of de anus die in groepjes op de huid verschijnen. Vaak hebben deze wratten een doorsnede 1 tot 5 mm en zitten vrij dicht bij elkaar. Je huid kan er hierdoor een beetje bloemkoolachtig uitzien. Deze wratten kunnen behoorlijk lastig en besmettelijk zijn, maar ze kunnen geen kwaad. Maar hoe ontstaan genitale wratten eigenlijk?
Hoe ontstaan genitale wratten?
De genitale wratten worden veroorzaakt door een virus en dit virus wordt het Humane Papilloma Virus genoemd, wat afgekort het HPV genoemd wordt. Tijdens het vrijen wordt het virus overgedragen op de huid of het slijmvlies van je partner. Maar ook bij het aanraken en wrijven kan het virus overgedragen worden.
Wanneer je een condoom gebruikt loop je nog steeds risico dat je de wratten kunt krijgen. Dat komt omdat de wratten ook buiten de condoomrand kunnen zitten. Daarnaast is besmetting ook mogelijk via de vingers of door het gebruik van een handdoek van iemand die genitale wratten heeft. De wratten kunnen één tot acht maanden na besmetting met het virus ontstaan, maar niet iedereen die het virus heeft zal wratten krijgen.
Kunnen genitale wratten kwaad?
In principe zijn de wratten onschuldig, maar kunnen zeer lastig zijn. De wratten zullen vanzelf verdwijnen maar dit kan wel even duren. Bij ongeveer 90 procent van alle mensen met de wratten zijn de wratten na twee jaar verdwenen.
Uiteindelijk zal het virus je lichaam verlaten, maar tot die tijd zul je besmettelijk blijven. Ook na de behandeling kunnen de wratjes ook opkomen en weer verdwijnen. De wratten hoeven dan ook niet behandeld te worden omdat ze op den duur overgaan. Als je niet wilt wachten tot ze vanzelf overgaan, dan is het verstandig om even je huisarts te bezoeken om meer informatie te verschaffen en eventueel een behandeling aan te vragen.