Alles wat je moet weten over een taxatie

0
1404

Tijdens het kopen van een woning moet je allerlei knopen doorhakken. Zo moet je beslissen of je wel of geen taxatie wil laten uitvoeren. Maar wat is een taxatie precies en waarom heb je het nodig? In dit artikel leggen we het je graag uit. Daarnaast gaan we in op de verschillen met een bouwkundige keuring en een waardebepaling. En wat is er eigenlijk te vinden in een taxatierapport? In dit artikel lees je het!

Wat is een taxatie?

Een taxatie betekent dat een onafhankelijke deskundige een schatting maakt van de verkoopwaarde van je woning. Dit betreft doorgaans een makelaar. Dankzij de schatting weet je de marktwaarde van jouw huis.

Waar let een makelaar op bij een taxatie?

Een makelaar wil graag zoveel mogelijk informatie over jouw woning. Denk bijvoorbeeld aan bouwtekeningen en kadastrale gegevens. Hoe meer informatie er is, hoe nauwkeuriger de taxatie van jouw woning kan verlopen. Bij een taxatie let een makelaar onder andere op de volgende zaken in jouw woning:

  • Het type huis
  • De staat van onderhoud
  • De inhoud en oppervlakte
  • De constructie en de kwaliteit van gebruikte bouwmaterialen
  • De isolatie
  • Energiebesparende maatregelen

Waarde van de woning

De uitkomst van een taxatie bepaalt de waarde van het onderpand in jouw hypotheek. Daardoor weet jouw geldverstrekker dat de woning waard is wat jij er voor betaalt.

Wat is een taxatierapport?

Na een taxatie steelt een taxateur een rapport op. Daarin worden verschillende onderdelen van de woning besproken. In het taxatierapport staan verschillende termen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Denk bijvoorbeeld aan ‘executiewaarde, vrij van huur en gebruik’. Dit is de waarde die een woning opbrengt als er sprake is van een gedwongen verkoop.

Herbouwwaarde

Een andere term die je vaak tegenkomt in een taxatierapport is de ‘herbouwwaarde’. Dit is het bedrag waarmee het verzekerde gebouw op dezelfde locatie en met dezelfde bestemming herbouwd kan worden.

Wat staat er in een taxatierapport?

Een taxatierapport is meestal zeer uitgebreid en bestaat uit verschillende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan een uiteenzetting van de privaatrechtelijke aspecten en de publiekrechtelijke aspecten. Ook deze onderdelen zijn het taxatierapport te vinden:

  • Een omschrijving van de woning en de omgeving.
  • De onderhoudstoestand van de woning.
  • Een onderbouwing van het waardeoordeel.
  • Eventuele verontreiniging.

Wie mag een officieel taxatierapport opstellen?

Veel Nederlanders schakelen een taxateur in bij het kopen van een woning. Hoewel makelaar soms ook taxaties doen, kun je het beste een gecertificeerde taxateur inschakelen. Deze professional beschikt over kennis en ervaring is een onafhankelijke partij die geen voordeel heeft bij de uitkomst van het rapport. Bij veel banken is het inschakelen van een verkoopmakelaar dan ook niet toegestaan.

Eisen van de hypotheekverstrekker

Hou er rekening mee dat een hypotheekverstrekker een aantal eisen mag stellen aan de taxatie. Zo willen sommige geldverstrekkers niet dat een taxateur te ver van een woning gevestigd is. Ook deze eisen stellen hypotheekverstrekkers vaak:

  • Een taxatierapport mag niet ouder zijn dan een halfjaar op de datum van het bindende aanbod voor de hypotheek.
  • Het taxatierapport moet door de Taxateurs Unie, iValidatie, TVI of het NWWI gevalideerd zijn, oftewel gecontroleerd door een onafhankelijke partij.
  • Een taxateur moet geregistreerd staan in het register van VastgoedCert of SCVM
    De vestigingsplaats van een taxateur mag bijvoorbeeld maximaal 20 kilometer van de woning zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here