Al decennia is de inbouwspot de meest populaire vorm van verlichting voor woningen in ons land. Dat heeft in de eerste plaats te maken met het gemak van deze vorm van licht. De lamp wordt immers weggewerkt. Daardoor past een spot in iedere soort inrichting en in alle kamers. Inbouwspotjes kunnen ook kantelbaar worden geïnstalleerd en daardoor kan je desgewenst het lichtpatroon in je kamer aanpassen. Handig indien je het interieur verandert of gewoon de lichtval iets wilt aanpassen.
Het meest kenmerkend voor een spot is uiteraard dat deze door de vorm van de lamp een bundel afgeeft met een bepaalde doorsnede. Aan die punt waar de bundel een oppervlakte raakt, heeft de lamp ook de Engelse naam ‘spot’ te danken. Vroeger werden voor spots halogeen lampen gebruikt. Vandaag de dag zijn er ook hiervoor ledlampen die veel zuiniger met energie omspringen en beduidend langer meegaan. Dat bespaart de ergernis van het veelvuldig moeten wisselen, wat kenmerkend was voor halogeenlampen.
Inbouwspots in de keuken
In de keuken hebben inbouwspots vaak een dubbel doel. Ze functioneren als basisverlichting, ook wel algemene verlichting genoemd. Als je een donkere keuken binnenkomt, wil je met een druk op de knop of een ‘touch’ dat de hele ruimte goed is verlicht. Dat kan met spots als basisverlichting. Maar in de keuken zijn er ook plaatsen waar je extra licht wilt hebben bij de klusjes waarbij toch enig risico komt kijken, denk maar aan het snijden van vlees, groente etc. Het is dan efficiënt dat je een paar extra spots kan inschakelen boven het aanrecht.
De kracht van de bundel is dan van belang. Hoe krachtiger die is, hoe groter het oppervlak is dat duidelijk wordt verlicht. Dat kan variëren van 0,5 tot 1,5 meter. Door de juiste onderlinge afstand te kiezen bij het installeren, kan je dan precies bepalen hoeveel licht op een bepaalde plaats terecht komt. Dat is uiteraard niet alleen het geval in de keuken. Een ander punt waarmee je rekening moet houden met inbouwspots voor de keuken, is de hoeveelheid vocht. Er zijn ledlampen die geschikt zijn voor een vochtige omgeving, zoals de keuken of de badkamer. Dat kan je aflezen op de verpakking aan de IP-waarde van de lamp.
Andere weetjes over ledlampen
Tegenwoordig zijn er ledlampen voor vrijwel alle bestaande armaturen. Behalve inbouwspots ook voor alle andere soorten en zelfs led tl-lampen. Alle ledlampen zijn beduidend zuiniger dan voorgaande technieken. Er is één punt waarbij je aan moet denken bij het vervangen van oude lampen door led-technologie. Omdat led niet vergelijkbaar is met gloeilampen werken standaard-dimmers niet voor ledlampen. Met een standaarddimmer geeft een ledlamp mindere kwaliteit licht, gaat knipperen en is veel eerder stuk. Ledlampen zijn dimbaar, maar dan moet je lampen kopen die daarvoor geschikt zijn gemaakt en tevens een led-dimmer aanschaffen en (laten) installeren. Ook bij het dimmen van licht is de techniek van de ledlamp superieur aan die van de gloeilamp en levert extra besparing op.