Wat je waarschijnlijk nog niet wist over isolatie

0
1063
huis isoleren

Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat er isolatie nodig is voor een energiezuinige en comfortabele woning. Daarbij gaat in eerste instantie de aandacht dan uit naar dubbelglas, spouwmuurisolatie en het warmteverlies via het dak te beperken. Er zijn echter ook andere punten in huis waar het belangrijk is om aandacht aan te besteden. Hieronder vind je informatie over bodem- of vloerisolatie en een binnenmuur isoleren.

Bodem of vloerisolatie

Heb je een woning van voor 1995, dan is de kans groot dat zich daaronder een kruipruimte bevindt. Daar zal je waarschijnlijk zelf nooit komen, maar de ruimte is wel verantwoordelijk voor warmteverlies en vaak ook vochtproblemen in een dergelijk huis. Ook bij nieuwere huizen kan een geïsoleerde kruipruimte problemen geven indien het gebruikte materiaal niet meer voldoet. Heb je in een nieuwere woning problemen met vocht of een erg koude vloer, laat een expert er dan even naar kijken.

Een kruipruimte isoleren

Als het om de kruipruimte gaat, zijn er twee manieren om die te isoleren. Dat zijn bodemisolatie en vloerisolatie. Welke methode het best toepasbaar is, ligt aan de plaatselijk omstandigheden. Bodemisolatie wordt geplaatst op de bodem van de kruipruimte. Dit gebeurt door er een laag  isolatieparels op aan de brengen. Dat is vaak binnen een dag gebeurd en voorkomt dat kou en vocht nog langer omhoog kunnen kruipen uit deze ruimte. Kies voor een bedrijf met goede referenties. Het proces is relatief eenvoudig maar er moet ook aandacht worden besteed aan de ventilatieroosters van de ruimte. Vocht moet immers wel blijven ontsnappen.

Als de kruipruimte erg hoog is, kan ook vloerisolatie worden toegepast. Deze komt dan aan de bovenkant van de kruipruimte en direct onder de vloer. Door deze isolatie zal de vloer meteen warmer aanvoelen. Het is wel van belang dat een eventueel vochtprobleem eerst wordt opgelost.

Isolatie van binnenmuren

De buitenmuren zijn bij een rijtjeshuis verantwoordelijk voor ongeveer 25% van het warmteverlies. Dat is bij een hoekwoning of vrijstaand huis nog meer. Als de voor- en achterzijde van een huis zijn voorzien van een spouw dan is het effectief om daar isolatiemateriaal in te laten aanbrengen. Dat is al gebeurd bij miljoenen huizen in ons land. Maar niet iedere woning beschikt over spouwmuren. Zeker als een muur eenlaags is, kan het warmteverlies erg hoog zijn. Dan is het van belang om muren die direct verbonden zijn met de buitenlucht  te voorzien van isolatie aan de binnenmuur. De isolatie wordt afgedekt met platen waardoor het niet opvalt en je de muren precies kan bekleden zoals jij het wil. Het comfort neemt flink toe door deze manier van isoleren en de energiebesparing is aanzienlijk.

Let op

Er zijn meerdere opties om subsidie te krijgen op het energiezuiniger maken van je woning. Dat geldt niet alleen vaak bij zonnepanelen, maar ook bij isolatie. Het is tegenwoordig gebruikelijk om dit te koppelen aan twee maatregelen om je woning energiezuiniger te maken. Informeer derhalve bij de overheid en/of gemeente. Ook de vakman kan je op dit punt vaak van advies dienen. Dat maakt het isoleren nog eenvoudiger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here