Je hebt de laatste dagen, misschien wel weken, afgeteld naar je zomervakantie. De auto is gepakt, je autoverzekering is nog even gecheckt en Frankrijk wordt de eindbestemming. Misschien ben je er al vaker geweest, misschien is het je eerste keer, maar in Frankrijk heb je altijd te maken met de tolpoortjes. Via het tolpoortje betaal je om op de snelweg te kunnen rijden. Maar welk poortje kies je? En hoe werken ze? We leggen het nog even uit.
Franse tolpoortjes: zo werken ze
Péage. Als je dat op de Franse autoroute tegenkomt, weet je dat het zover is. Tijd om te betalen! Bij het eerste poortje op een tolweg, krijg je een kaartje. Bewaar deze goed! Aan het einde van de tolweg betaal je contant of met je creditkaart. Maar als je het tolplein oprijdt, zie je verschillende poortjes. Ieder poortje heeft z’n eigen symbool. Hoe kies je het poortje voor jou? Dat hangt af van de klasse waar jouw auto in valt.
- Klasse 1
Binnen de eerste klasse horen: auto’s, busjes, kampeerauto’s of bestelwagens zonder en met aanhangwagen. Het hoogste punt van het voertuig of de combinatie is maximaal 2 meter. Dat is exclusief antenne, dakkoffer, fietsendrager met fietsen en dergelijke. - Klasse 2
Tot deze klasse behoren alle wagens en combinaties uit klasse 1 met een hoogte tussen de 2 en maximaal 3 meter. Ook hier geldt: exclusief antenne, dakkoffer etc. - Klasse 3
Voertuigen op 2 assen en hoger dan 3 meter. Of een eigen gewicht van meer dan 3500 kilo. - Klasse 4
In klasse 4 horen voertuigen combinaties op 3 assen of meer. De hoogte is meer dan 3 meter. Of het eigen gewicht is meer dan 3500 kilo. - Klasse 5
Motoren en trikes. Ook met zijspan of aanhangwagentje.
Oké, je weet nu waarschijnlijk in welke klasse je auto valt. Maar dan: betalen. Het is goed om te weten dat je maar op een beperkt aantal trajecten kunt betalen met je Nederlandse bankpas. Het makkelijkst is om voldoende contant geld bij je te hebben. Of een creditcard! Dan kun je het snelst door de poortjes zoeven. Wil je helemaal geen gedoe rondom het betalen tijdens je reis? Schaf dan voor je vertrekt een tolpas of tolbadge aan. Deze pak je aan de binnenkant van je ruit, net achter de achteruitkijkspiegel. De pas/badge is gekoppeld aan jouw kenteken en bankrekening. Kies voor het poortje met een oranje T en alles wordt automatisch geregistreerd en van je rekening afgeschreven.
De symbolen van de tolpoortjes
We noemden net al de grote oranje T als symbool boven de poortjes. Maar er zijn er meer! De symbolen geven weer hoe je kunt betalen voor de tolweg
- Een groene pijl: Bestuurder zonder abonnement. Je betaalt cash of met creditcard.
- De oranje T: Bestuurders mét abonnement: de tolpas of tolbadge waar we het net over hebben. Dit wordt ook wel Télépéage of een Liber-t abonnement genoemd.
- Combinatie van de groene pijl én oranje T: hier maakt het niet uit! Je kunt door dit poortje mét en zonder abonnement. Zonder abonnement betaal je cash of met creditcard.
- CB: staat er ‘CB’ boven het poortje? Dan kun je alleen met creditcard betalen. Vaak geldt er ook een hoogtelimiet: alleen voertuigen uit klasse 1 (maximaal 2 meter hoog) mogen via dit poortje.
- Een oranje zeshoek: deze is alleen voor vrachtwagens.
- Een rood kruis: dit poortje is gesloten.
Fijne vakantie!
Met deze informatie rijd jij als Koning in Frankrijk en kan het echte genieten beginnen! Geen gemor met anderen in je auto over die poortjes. Want zeg nou zelf; op het moment dat je in de auto stapt, begint je vakantie toch al? Als je met het hele gezin op vakantie gaat, is een inzittendenverzekering handig. Dan is iedereen verzekerd voor schade door een ongeluk.