Waarom prioriteiten stellen voor veel mensen een uitdaging is

0
1093
prioriteiten

Ervaar je wel eens dat je er moeite mee hebt om de juiste prioriteiten te stellen? Troost je je bent niet de enige. Er zijn veel mensen die een to do lijst hebben die veel groter is dan hun beschikbare tijd en energie. Voor veel mensen lijkt alles een enorme urgentie te hebben. Het liefste moet alles gisteren klaar zijn wat uiteraard niet mogelijk is. Als je ook tot deze grote groep mensen behoort, is het zeker goed om je er eens in te verdiepen hoe je komt aan deze mindset en wat je hiertegen kunt doen. Je moet immers voorkomen dat het stellen van prioriteiten een té grote uitdaging voor je gaat vormen.

Wat verstaat men onder de term prioriteiten stellen?

Je hoort in het dagelijks leven veelvuldig het advies dat je prioriteiten moet stellen. Dit is zeker het geval. Prioriteiten stellen wil zeggen dat je de belangrijke zaken in je leven voorrang geeft boven de welbekende randzaken. Het stellen van prioriteiten associëren we al snel met het zakelijk leven of de keuzes die gemaakt moeten worden bij het volgen van een studie. Uiteraard zijn dit gebieden waar prioriteitstelling van groot belang is maar het is goed om te beseffen dat het stellen van prioriteiten ook in privé situaties van groot belang is. Het maken van keuzes vormt dus een rode draad door het hele leven. Als je hier niet in slaagt, kan dit onnodige stress en onrust in het hoofd veroorzaken. Dit kan zelfs resulteren in burn-out klachten. Door het stellen van prioriteiten ben je besluitvaardig, hou je overzicht en zorg je dat je jouw zaken op orde hebt.

De strijd tussen rationele en emotionele waarden

Bij mensen die het moeilijk vinden om prioriteiten te stellen vindt er een interne strijd plaats tussen rationele en emotionele waarden. Het is een strijd die plaatsvindt in de hersenen. De twee hersendelen zorgen er immers voor dat je op een verschillende basis beslissingen neemt. Een deel van de hersenen zorgt er immers voor dat je beslissingen op basis van rationele waarden neemt. Een ander deel van de hersenen reageert juist op basis van gevoelens en emoties. Je stemming is bepalend welk deel van de hersenen de overhand hebben in het nemen van beslissingen.

Hoe komt het dat we het lastig vinden om prioriteiten te stellen?

Als je moeite hebt om je prioriteiten te stellen, is het goed om te weten wat de oorzaak hiervan is. Hoewel dit bij iedereen verschillend zal zijn, is de sociale druk die we onszelf (in vorm van het streven naar sociaal perfectionisme) en door de ander opgelegd krijgen vaak de belangrijkste oorzaak. Veel mensen hebben hierdoor de overtuiging dat ze het (in de ogen van de ander) goed moeten doen.

Een andere belangrijke oorzaak van het ondervinden van problemen met het stellen van prioriteiten is verliesaversie. Het oudste deel van onze hersenen is ingesteld om te overleven en dus om verlies te voorkomen. Dit veroorzaakt keuzestress want kiezen wordt gezien als iets verliezen. Ook de angst om iets te missen speelt bij veel mensen een rol. Dit laatste wordt uiteraard flink gevoed door de grote invloeden van social media waar veel mensen toch zeer gevoelig voor zijn.

Zo leer je het stellen van prioriteiten

Hoewel het stellen van prioriteiten een flinke uitdaging kan vormen voor sommige mensen, is “deze kunst” wel aan te leren. In veel gevallen werkt een cursus time management erg effectief. De belangrijkste doelstelling van zo’n traject is het krijgen van meer grip op de werkzaamheden/ activiteiten die verricht moeten worden. In deze cursus wordt er inzicht gegeven hoe je op een efficiëntere wijze te werk kunt gaan, hoe je gerichtere keuzes kunt maken en hoe je het beste prioriteiten kunt stellen. Dit soort cursussen bieden een hele andere kijk op het leven en werken vaak zeer effectief om de kans op stress gerelateerde klachten een flink stuk te verkleinen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here