Wat doet men op een advocatenkantoor?

0
101

Als je voor de rechter moet verschijnen of een juridische procedure wil starten is het nodig om een advocaat in te schakelen. Wat doet een advocaat precies, en welke specialisaties zijn er?

Specialisaties

Het is afhankelijk van de specialisatie wat voor soort advocaat je inschakelt. Hij of zij kan actief zijn op vele terreinen. Een advocaat helpt bijvoorbeeld bij een echtscheidingsprocedure, schadeclaims en alimentatie. Daarnaast richt de advocaat zich vaak speciaal op een soort recht. Dit betreft bijvoorbeeld personen- en familierecht, arbeidsrecht, ondernemingsrecht, strafrecht en civiel recht.

Werkzaam op een advocatenkantoor

In Nederland zijn ongeveer 17.000 advocaten actief. Zij werken doorgaans op een advocatenkantoor. Op dit bureau voor juridische werkzaamheden worden advocaten bijgestaan door juristen, secretaresses en IT’ers. boeken. Na hun werkzaamheden declareren advocaten hun uren namelijk bij de cliënt. De omzet van een advocatenkantoor wordt bepaald door de hoeveelheid werk van de advocaten en of ze succes boeken. Zij worden daarom ook wel ‘fee-earners’ genoemd.

Organisatie en structuur van een advocatenkantoor

De organisatie en structuur van een advocatenkantoor kan onderling verschillen. Zo werken sommige kantoren samen met notarissen. Wanneer een kantoor bestaat uit meer dan advocaten heet dit een ‘maatschap’. Een advocatenkantoor is echter anders dan  een accountantskantoor of een belastingadvieskantoor. In tegenstelling tot de accountancy of belastingadvies is de advocatuur namelijk een beschermd beroep. Dit houdt in dat je pas advocaat bent wanneer je hebt voldaan aan de regels van de zogeheten ‘advocatenwet’.  Zo moet je minstens drie jaar lang full-time aan de slag zijn geweest als advocaat. Het is dus niet toegestaan om er iets anders naast te doen. Een accountantskantoor en belastingadvieskantoor hebben deze regel niet.

Grote en kleine advocatenkantoren

Bekende namen onder Nederlandse advocatenkantoren zijn onder andere Nauta Dilluth, Kennedy Van der Laan en Loyens en Loeff. Ook kent iedereen uiteraard de naam Moszkowicz. De genoemde advocatenkantoren zijn groot en hebben een enorme klantenkring. De grootte van advocatenkantoren verschilt. Bij een groot advocatenkantoor zijn meer dan zestig werknemers actief, een middelgroot advocatenkantoor heeft ongeveer 20 tot 60 advocaten, en op een klein kantoor werken ongeveer. twintig advocaten. Internationaal gezien zijn advocatenkantoren die grote internationale transacties behandelen grote spelers. Vaak komen deze uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Advocatenkantoren in Nederland

Grote kantoren in Nederland richten zich vaak op fusie en overname, de zogeheten transactionele praktijk. Zij richten zich minder op gerechtelijke procedures, in tegenstelling tot kleinere advocatenkantoren. Andere advocatenkantoren richten zich op het midden- of kleinbedrijf, of particulieren. Ook zijn er kantoren die zich richten op een vakgebied, een zogeheten ‘nichepraktijk’. Zij ondersteunen bijvoorbeeld multinationals en MKB bedrijven met economisch strafrecht, of richten zich op intellectuele eigendom, arbeidsrecht en zee- en vervoerrecht.

Hulp aan kwetsbare groepen

Een aanzienlijk deel van de advocatenkantoren heeft een commercieel doel, namelijk het verdienen van geld met hun zaken. Sommige mensen zijn echter financieel niet in staat om rechtshulp te kunnen betalen. In dat geval kunnen ze ondersteuning krijgen van een sociale advocatenpraktijk. Hierbij krijgen kwetsbare groepen, bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering, rechtshulp. Ook vreemdelingenzaken, een actueel onderwerp op dit moment, worden vaak behandeld in een sociale advocatenpraktijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here