De winter associëren we vaak met ijzige temperaturen, dikke mutsen en wollen sjaals. En heel misschien kun je jouw schaatsen wel uit het vet halen. Maar natuurlijk kun je in de koudste periode van het jaar ook lekker binnen doorbrengen, bijvoorbeeld met je gezin. Sterker nog, de winter is de uitgelezen periode om eens lekker te gaan koken of bakken. Bij deze een paar tips om binnen no-time een heerlijke maaltijd op tafel te toveren!
De winter: seizoen van rijke smaken
Een smaakvolle en hartverwarmende maaltijd is precies wat je nodig hebt in de winter. Gelukkig is dit een periode in het jaar waarin je prima allerlei gerechten vol rijke smaken kunt bereiden. Wintergroenten bieden een schat aan mogelijkheden als het om smaakvol eten gaat. Wat dacht je bijvoorbeeld van pompoen, boerenkool, spruitjes en pastinaak? Deze groenten zijn zeer rijk aan voedingsstoffen en vullen bijzonder goed tijdens de koude winterdagen.
Waarom je zeker specerijen en kruiden aan jouw winterse gerecht moet toevoegen
Een winterse maaltijd is niet compleet zonder de juiste specerijen en kruiden. Ze voegen smaak toe én je krijgt het er soms lekker warm van. Kruiden zoals nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagel zijn een prima toevoeging aan stoofschotels, soepen en ander lekkers.
Stoofschotels mogen niet ontbreken in de winter
Vrijwel niets past beter bij de winter dan een stoofschotel! Maak bijvoorbeeld een flinke pan met aardappels, groenten en vlees en gooi er een lekker sausje overheen. Door er een stoofschotel van te maken zorg je voor een intense smaak. Bovendien wordt het vlees er vaak lekker mals van. Van deze voedzame en smaakvolle maaltijd krijg je geen spijt!
Tover heerlijke soepen op tafel
Ben je een tijdje buiten geweest in de vrieskou? Dan is een heerlijke kom soep precies wat je nodig hebt! Juist de winterperiode is perfect om te experimenteren met allerlei soorten soepen, variërend van kippensoep tot groentesoep en linzensoep. Of kies in plaats daarvan voor zelfgemaakte bouillon, die veel winterse gerechten extra lekker maakt. We raden aan om extra veel soep en bouillon te maken. Wat er over blijft kun je altijd nog voor later invriezen.
Geniet van warme drankjes
Bij een heerlijke maaltijd hoort een lekker drankje. En ook die zijn er genoeg in de winter. Natuurlijk mogen warme chocolademelk en glühwein niet ontbreken. Ze zorgen voor warmte en hebben iets gezelligs. Tip: voeg iets extra toe aan jouw warme drankje, zoals wat kaneel, om optimaal te genieten.
Hang de bakprins of bakprinses uit
Bakken is een zeer leuke activiteit als het buiten een paar graden vriest. Natuurlijk ook in andere seizoenen, maar juist in de winter heeft het iets heel gezelligs. Bovendien is het de uitgelezen kans om bepaalde smaken uit te proberen, zoals nootmuskaat en kaneel. Verwerk ze bijvoorbeeld in een heerlijke appelkruimeltaart of maak een onovertroffen cake. Tijdens het bakken geniet je van een heerlijke geur in de keuken. En daarna is het tijd om de smaakpapillen te verwennen!