Wat is private lease en welke voordelen biedt het jou?

0
105

Steeds meer Nederlanders maken gebruik van een lease auto. Ze schaffen de wagen bijvoorbeeld aan door te profiteren van een private lease aanbieding. Steeds meer mensen raken dan overtuigd van de voordelen van dit contract. Toch brengt een dergelijke auto ook nadelen met zich mee. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een private lease contract op een rij.

Wat is private lease?

Private lease, bijvoorbeeld voor zakelijk rijden, houdt in dat je een auto huurt in plaats van koopt. Een lease contract is tijdelijk en geldt maximaal een jaar of 5. Deze manier van rijden werd voor het eerst geïntroduceerd in 1980. Sindsdien heeft private lease sterk aan populariteit gewonnen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt in de maatschappij. Aan een private lease auto worden strenge eisen gesteld wat betreft de CO2 uitstoot.

Welke wagens komen in aanmerking voor bijtelling?

Zuinige wagens komen in aanmerking voor een lage bijtelling. Dit overtuigt ervan om dergelijk contract af te sluiten. Zij doen dit natuurlijk het liefst zo goedkoop mogelijk, bijvoorbeeld door te profiteren van een private lease aanbieding. Het kan je namelijk flink wat euro’s schelen. Bij deze auto betaal je elke maand een vast bedrag voor het weggebruik. Het is een compleet pakket waar de volgende kostenposten in verwerkt zitten:

  • Allriskverzekering
  • Motorrijtuigenbelasting
  • Reparatie
  • Onderhoud

Flinke korting en minder zorgen

Bijna alle kosten voor het autogebruik zijn al geregeld via het pakket. Bovendien ontvang je met een private lease aanbieding ook nog eens behoorlijk wat korting. Zo betaal je soms minder dan 200 euro per maand om de auto te mogen gebruiken. Wel dien je zelf te betalen voor de brandstof en het eigen risico bij eventuele schade. Ook verkeersboetes zijn natuurlijk voor eigen rekening. Het erg fijn dat je dankzij private lease bijna nergens omkijken naar hebt. Zo scheelt het je heel wat zorgen en regelwerk dat je nooit hoge garagekosten hoeft te betalen.

Lease als optie voor ZZP’ers

Het afsluiten van een lease contract kan zeer voordelig zijn wanneer je bijvoorbeeld niet direct een groot bedrag voor een nieuwe of tweedehands auto beschikbaar hebt. Zo maken veel ZZP’ers er gebruik van. Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om mobiel te zijn. Zo moet je misschien regelmatig naar klanten in een andere stad rijden. Uiteraard is het openbaar vervoer ook een optie, maar met de auto heb je alle vrijheid van de wereld.

Auto leasen op de naam van de zaak

Soms is het mogelijk om de auto te leasen op naam van de zaak. Hou daarbij echter wel rekening met eventueel privé gebruik. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt voor privé doeleinden krijg je te maken met fiscale bijtelling. Ook zijn de kosten voor eigen rekening wanneer de auto van de zaak in privé tijd beschadigd raakt. Wil je dit liever niet? Dan is private lease een betere optie.

Beter overzicht van je financiën

Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van je financiën. Dit geldt ook voor het gebruik van de auto. Uit cijfers blijkt dat maar liefst 85 procent van de Nederlandse autobezitters niet precies weet hoe hoog de jaarlijkse autokosten zijn. Laat staan dat ze enig idee hebben van het bedrag dat per maand wordt afgeschreven. Private lease auto bezitters zijn hier wel van op de hoogte, omdat zij een vast bedrag per maand betalen. Wat dat betreft is dit contract zeer praktisch en overzichtelijk.

Kijk en vergelijk

Over het algemeen is private lease goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe auto. Dit geldt echter alleen wanneer je weinig schadevrije jaren hebt. Anders dien je alsnog vrij hoge bedragen te betalen. Je kunt het beste private lease aanbieders met elkaar vergelijken. Zet de kosten en voor- en nadelen van de verschillende bedrijven even goed op een rij. Hopelijk wordt het vrij snel duidelijk welk contract het beste bij jou past. Wellicht heeft jouw gekozen bedrijf zelfs een mooie korting voor je in petto. Hou mogelijke aanbiedingen altijd scherp in de gaten.

Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Inmiddels lijkt het bijna alsof deze manier van huren alleen maar voordelen biedt. Toch zijn er ook enkele nadelen te noemen. Stel je voor dat je ontslag krijgt en geen lease contract meer wilt. Contractbreuk brengt doorgaans hoge kosten met zich mee. Daarnaast is private leasen niet verstandig wanneer je een nieuwe woning wilt kopen. Het verlaagt namelijk de maximale hypotheek. Dit komt door het feit dat de bank 65 procent van het lease bedrag per maand in mindering brengt op de maximale maandelijkse woonlasten.

Wanneer is lease rijden echt voordelig?

Tenslotte moet je behoorlijk veel rijden wil je alle kosten er uit krijgen. Lease is pas echt voordelig met minimaal 10.000 kilometer per jaar op de teller. Ben je een actieve weggebruiker of ZZP’er? Dan wegen de voordelen van zeker op tegen de nadelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here