Hoe verandert AI jouw woning?

0
274

We kunnen er anno 2024 niet meer omheen: artificial intelligence (AI), in het Nederlands ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. Het heeft een enorme impact op de manier waarop mensen werken en leven. Zo maakt deze slimme technologie steeds vaker deel uit van het gemiddelde huishouden. Hoe zit dat precies? We vertellen het je graag in dit artikel!

De komst van virtuele assistenten in huis

Misschien heb wel eens van ze gehoord: Siri en Alexa. Het zijn zogeheten ‘virtuele assistenten’ die je op digitale wijze graag een handje helpen in huis. Bovendien hebben deze ‘digitale medewerkers’ van Amazon en Apple smart home technologie steeds meer mainstream gemaakt. Ze zijn spraakgestuurd en in staat om apparaten in huis te bedienen. Ook kun je de digitale assistenten bepaalde opdrachten laten uitvoeren met een simpele commando. Denk bijvoorbeeld aan het dimmen van lichten in huis, het instellen van de thermostaat of het controleren van beveiligingscamera’s.

Waar is AI tot in staat?

Smart home technologie en artificial intelligence gaan hand in hand. Het Nederlandse woord voor deze uiterst slimme technologie is ‘kunstmatige intelligentie’. En dat dekt precies de strekking, want AI gebruikt bepaalde algoritmes die het gedrag van gebruikers in kaart brengen. Daardoor leren apparaten heel snel wat de huiseigenaren precies willen. Op basis daarvan passen de apparaten zich aan en/of verbeteren ze hun prestaties. Deze slimme technologie maakt apparaten in huis efficiënter en duurzamer én zorgt voor een positieve gebruikerservaring.

Het gebruik van slimme technologie in de beveiliging

Inbraken vinden regelmatig plaats. Gelukkig hebben deze criminelen dankzij slimme beveiligingstechnologieën steeds minder kans om jouw dierbare spullen te stelen. Steeds meer woningen gebruiken namelijk slimme camera’s en bewegingssensoren. Die detecteren op tijd wanneer er beweging is rondom het huis. Vervolgens ontvangt de huiseigenaar op zijn of haar telefoon een real-time waarschuwing/melding op de smartphone. Dit zorgt voor meer veiligheid en controle, zelfs wanneer iemand kilometers ver van huis is.

Vergrendel deuren op afstand en houd bezoekers in de gaten

Een slot is anno 2024 niet gemakkelijk kapot te krijgen. Ook op dit gebied zorgt smart home technologie voor meer veiligheid. Zo is het mogelijk om de deuren op afstand te vergrendelen of te ontgrendelen. En je kunt bepaalde gasten met behulp van de smartphone tijdelijk toegang geven tot jouw huis. Wil je graag bijhouden wie de woning binnenkomt en verlaat? Ook dat is zeker mogelijk met de technologie van tegenwoordig.

AI en een duurzaam bestaan

Het gebruik van smart home technologie en AI is een zeer efficiënte manier om energie te besparen. Op die manier draag je jouw eigen steentje bij aan het milieu. Ga maar na: wie apparaten in huis automatiseert en optimaliseert verbruikt minder energie. En wie slimme thermostaten in huis plaatst is in staat om de verwarming en koeling aan te passen op basis van wie er thuis is. Op die manier verklein je jouw ecologische voetafdruk op een simpele, maar effectieve manier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here