Alles wat je moet weten over de belasting voor zonnepanelen

0
1196

Particulieren hebben recht op de teruggave van BTW wanneer zij zonnepanelen hebben aangeschaft en geplaatst. Dit is natuurlijk voordelig voor je portemonnee. Wel gelden er voor de BTW regeling voor particulieren een aantal regels van de belastingdienst.

Recht op BTW

Het berekenen van de 19 procent BTW is gelukkig niet ingewikkeld. Je dient de BTW voor het aanschaffen en installeren van de zonnepanelen af te trekken van de BTW die je moet betalen voor de levering van de stroom. Voor het ontvangen van de 19 % BTW is het meestal niet nodig om je aan te melden als ondernemer. Tenminste, als het te betalen BTW-bedrag per jaar onder de € 1345 ligt.

Ondernemer

De belastingdienst ziet je als een ondernemer wanneer je zonnepanelen op het dak hebt geplaatst. Voortaan ben je namelijk iemand die stroom levert. Zodoende zul je je moeten aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Schrijf je daarbij in als een eenmanszaak. Wel moeten ondernemers BTW te betalen over de opgewekte stroom. Meestal is dit echter een zeer klein bedrag, waardoor je onder de zogeheten ‘kleine ondernemersregeling valt’. Deze regeling heeft als voordeel dat je de komende jaren geen BTW hoeft te betalen.

Aanmelden als ondernemer

Vielen de zonnepanelen duur uit, en is dit wel het geval? Dan is het wel verplicht om je bij de belastingdienst aan te melden als ondernemer. Vermeld tijdens de aanmelding de startdatum van je onderneming en de datum waarop je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Als het goed is staat de datum vermeldt op de factuur.

Gegevens voor BTW aangifte

Als het goed is ontvang je na de aanmelding bij de KvK binnen 5 werkdagen een bericht terug van de Belastingdienst. Voortaan ga je door het leven als ondernemer. De belastingdienst voorziet je onder andere van een gebruikersnaam en wachtwoord om voortaan de BTW aangifte te kunnen doen.

Verschuldigde BTW

Dit wordt ook wel aangeduid als de ‘verschuldigde BTW’. Het is belangrijk dat je hiervoor de juiste gegevens bij de hand hebt. Zo wil de belastingdienst weten hoeveel stroom je aan het energiebedrijf levert. Ook dien je je eigen stroomverbruik in kaart te brengen. Soms is het echter lastig om het precieze stroomverbruik vast te stellen. Zodoende mag je gebruik maken van vooraf vastgestelde (forfaitaire) bedragen.

Geen recht op BTW

De forfaitaire bedragen hebben betrekking op het opwekvermogen in Wattpiek (WP) per jaar. Zo ontvang je voor een WP van 0 tot 1000 een forfait van € 20, en bij 9001 tot 10.000 een forfait van € 200. Let op: als je gebruik maakt van deze bedragen heb je geen recht op BTW teruggave.

Duurzame vorm van energie

De installatie van zonnepanelen is een behoorlijke investering. Daar staat tegenover dat je kiest voor een duurzame vorm van energie waar je op de lange termijn juist geld mee bespaart. Bovendien is het mogelijk om geld terug te krijgen van de Belastingdienst. Sinds de zomer van 2013 is het namelijk mogelijk om als particulier BTW terug te vragen op de installatie van zonnepanelen.

21 procent BTW terugvragen

Het terugvragen van BTW bij de belastingdienst is een vrij eenvoudig proces. Met het volgen van een handig stappenplan heb je dit snel voor elkaar. Na het installeren van de zonnepanelen kun je 21 procent BTW terugvragen over de installatiekosten en het materiaal. Bij het plaatsen van zonnepanelen komt namelijk veel kijken. Zo heb je onder andere een omvormer, bevestigingsmaterialen en een extra groep in de meterkast nodig. Zowel het kopen als bevestigen van de materialen kost veel geld. Gelukkig krijg je dankzij de BTW-regeling een deel van de installatiekosten terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here