Wat is inflatie?

0
296

Regelmatig van woordje inflatie gehoord, maar nooit echt geweten wat het inhoudt? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel geven we je meer informatie over wat inflatie precies inhoudt. Tegenwoordig is het belangrijk om te weten wat het inhoudt, zodat je weet hoe de economische verhoudingen werken.

Wat houdt inflatie precies in?

Ten eerste moet je weten dat inflatie afgeleid is van de latijnse termen ‘inflatio’ en ‘flare’. Letterlijk betekenen deze woorden ‘opblazen’ of ‘iets opblazen’. Als een economische situatie van een land te maken heeft met inflatie is dat letterlijk wat er ermee gebeurt. De prijzen in de winkels worden letterlijk opgeblazen en de koopkracht van het geld gaat met rasse schreden omlaag. Maar van een daadwerkelijke inflatie is er sprake als er de prijzen van goederen en diensten een blijvende stijgende lijn aanhouden. Inflatie houdt dus in dat je minder zal kunnen kopen met een euro dan voorheen het geval was.

Waarom is het geen goed teken als er inflatie is?

Inflatie is dus iets wat nooit goed is voor een economie. Het zorgt ervoor dat de inwoners het moeilijker krijgen. En dat is precies wat er niet moet gebeuren. Er ontstaat ontevredenheid bij de bevolking en welvaart wordt ingedamd.

Wat veroorzaakt inflatie?

Er zijn verschillende redenen die worden aangedragen voor de oorzaak van inflatie, maar allemaal hebben min of meer dezelfde strekking. Inflatie wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de relatieve toename van de hoeveelheid geld ten opzichte van de aanwezige economische productie. Misschien een beetje te technisch omschreven, maar het komt erop neer dat er geldontwaarding plaatsvindt. Zoals eerder aangegeven betekent dit dat je dan veel minder zal kunnen doen en kopen met je geld, dan voorheen het geval was.

Negatieve impact op jouw spaarrekening

Inflatie heeft een negatieve impact op jouw spaarrekening. Op de eerste plaats moet je weten dat het tijdens een inflatie periode moeilijk is om te sparen. Dit omdat je veel meer geld zal moeten uitgeven aan consumptie. Ruimte om te sparen valt gedeeltelijk tot helemaal weg. Daarnaast is het zo dat je spaargeld tijdens een inflatie periode minder waard is. Het spreekt voor zich dat een inflatie ervoor kan zorgen dat je doelen die je wil nastreven even on hold gezet wordt.

Hoe kun je jezelf weerbaar maken tegen inflatie?

Zoals eerder aangegeven is een inflatie zeker iets om niet naar uit te kijken, Het is dan altijd goed om te kijken hoe je jezelf kan beschermen tegen een eventuele inflatie. Een van de manieren is om te sparen. Alhoewel er eerder is gesteld dat je spaargeld in waarde vermindert tijden een inflatie, is dit toch geen reden om dit na te laten. Een reserve waarop je terug op kan vallen is altijd meegenomen. Het is dan altijd goed om wat gelden die je extra verdient aan de kant te zetten. Op die manier zorg je ervoor dat je de schokken van een inflatie enigszins kan hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here