Tweede woning kopen? Zo regel je de financiering

0
1281
tweede huis kopen

Het kopen van een tweede huis kan een stuk eenvoudiger zijn dan het wellicht op het eerste gezicht lijkt. Er kunnen diverse situaties bestaan waarom je zou overwegen een tweede woning te kopen. In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden die er zijn om een tweede woning te kunnen financieren.

Waarom een tweede woning kopen?

Je woont zelf fijn in je eigen koopwoning en bent niet plan om te verhuizen. Toch overweeg je een tweede woning te kopen. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend zijn. Een tweede woning kan een vakantiewoning zijn, waar je altijd al naar verlangd hebt. Of je wilt een woning kopen voor je kind, omdat het voor je zoon of dochter onmogelijk is om zelf een woning te financieren. Maar ook commerciële doelen kunnen ten grondslag liggen aan het kopen van een tweede woning. Je ziet interessante kansen, zoals het verhuren van de tweede woning of als belegging. Maar wat zijn precies de mogelijkheden? Hoe financier je nu precies een tweede woning?

Financiering van tweede woning

Betekent het kopen van een tweede woning dat er een hypotheek tweede huis moet worden aangegaan? En hoeveel mag je dan lenen? Of zijn er ook andere manieren om de woning te financieren?

Bij het kopen van een tweede woning is de hypotheek hiervoor minder dekkend. Zo kun je bijvoorbeeld niet 100% lenen en stellen financiële instellingen ook eisen aan het type vakantiewoning bijvoorbeeld (staat deze op een vakantiepark? Is deze van hout, zoals een chalet?). Koop jij gewoon onroerend goed, wat niet als vakantiewoning geregistreerd staat dan is het een ander verhaal. De hypotheek op een tweede woning dekt tussen de 60% en 80% van de woningwaarde. Het overige bedrag dien je zelf te betalen. De kosten kunnen daarbij nog extra oplopen omdat je ook te maken krijgt met ‘kosten koper’ van ca. 8%.

Financieren uit eigen middelen?

Houd er dus rekening mee dat bij de koop van een tweede woning je een fors deel zelf zult moeten financieren uit eigen middelen. Maar wat zijn die eigen middelen eigenlijk? Betekent dit dat je dus over een flink deel spaargeld moet beschikken? Woningeigenaren die niet over een flinke eigen spaarpot beschikken kunnen er ook voor kiezen om het deel wat uit eigen middelen gefinancierd dient te worden te lenen.

Lening voor de tweede woning, zonder hypotheek?

Wie wél over eigen middelen beschikt kan daarnaast ook heroverwegen of een hypotheek voor de tweede woning eigenlijk wel de beste keuze is. Een lening voor een tweede woning (maximaal 150.000 euro) is namelijk ook de overweging waard. Voor een tweede woning valt de hypotheekrente doorgaans hoger uit en komt in de buurt van de rente voor een lening. Echter nog interessanter is het dat een lening tussentijds boetevrij extra mag worden afgelost. Daarbij kent een lening ook nog eens een veel kortere looptijd, waardoor je niet 30 jaar lang rente betaalt, maar meestal 10 jaar lang. Ook stelt een financiële instelling minder eisen m.b.t. een hypotheek voor de tweede woning dan bij een lening het geval is. Een lening biedt, kortom, meer vrijheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here