3 tips om jouw zithouding te verbeteren tijdens het thuiswerken

0
52
Juiste zithouding

Thuiswerken is helemaal van deze tijd. In de coronacrisis waren de meeste mensen genoodzaakt om veelal vanuit huis te werken. Maar ook na de crisis bleef deze ontwikkeling standhouden. Inmiddels is thuiswerken zo geïntegreerd in het dagelijks leven, dat de meeste mensen wel over een eigen werkplek in huis beschikken. Minder reistijd, zelf je uren indelen en makkelijker een goede balans vinden tussen privé en werk zijn dan ook de voornaamste redenen om hiermee door te gaan. Helaas zien we dat thuiswerken soms ook fysieke klachten oplevert. Mensen zijn hierdoor minder gaan bewegen en het ontbreekt regelmatig aan een ergonomische houding. Dit terwijl een goede zithouding van essentieel belang is om efficiënt te kunnen werken. Toch zitten veel mensen met vragen. Want wat houdt een goede zithouding nu eigenlijk in? En hoe kun je dit stimuleren tijdens het thuiswerken? In deze blogpost delen we drie tips waarmee je eenvoudig jouw zithouding verbetert. 

1. Investeer in een fijne stoel 

Bureaustoel kopen om jouw werkplek thuis compleet te maken? Wees je er dan van bewust dat deze stoel allesbepalend is voor de zithouding die je aanneemt. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg ergonomische stoelen die een natuurlijke en juiste zithouding stimuleren. Let erop dat de stoel volledig verstelbaar is. Op die manier kun je de stoel helemaal naar wens aanpassen, zodat je altijd verzekerd bent van de juiste houding. Let er bijvoorbeeld op dat je knieën tijdens het zitten altijd op 90 graden blijven. Het voelt misschien een beetje statig om je lichaam in zo’n vaste hoek te plaatsen, maar het is wel de beste manier om de spanning op je wervels te verminderen. Hierdoor ervaar je minder lichamelijk ongemak. Hoewel het in het begin een beetje onwennig is, wen je hier vanzelf aan en zal je al snel verschil merken. 

2. Plan voldoende beweegmomenten tussendoor 

Meestal wijken we af van een gezonde zithouding als we langdurig in dezelfde houding blijven. Dit ontstaat door verveling, gemak of simpelweg doordat er lichamelijke klachten ontstaan. Het menselijk lichaam is niet gemaakt om uren achtereen te blijven zitten. Daarom is het voor een juiste zithouding van belang om ook voldoende beweegmomenten tussendoor te plannen. Dat hoeven geen lange wandelingen te zijn. Even een ommetje om het huis of naar de supermarkt is al fijn. Je zou zelfs gewoon even wat rond kunnen lopen in huis of in je pauze wat huishoudelijke klusjes kunnen uitvoeren. Hierdoor neem je weer met veel energie plaats op je stoel en wordt het ook weer gemakkelijker om de juiste houding aan te nemen. 

3. Let op de plaatsing van je laptop of computer 

Vaak zien we dat er geen rekening wordt gehouding met de plaatsing van de laptop of het beeldscherm van de computer. Het is van belangrijk dat het beeldscherm niet alleen op ooghoogte staat (dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je je laptop op een verhogertje moet plaatsen), maar ook dat het beeldscherm niet te dichtbij staat. Dit kan onnodige spanning veroorzaken in de nek en aan de ogen. Probeer het beeldscherm op minimaal een halve meter afstand te zetten om ongemak te voorkomen.