Hoe houd je jouw kerstboom gezond?

0
358

De kerstboom is met recht het stralende middelpunt van jouw kerstversiering. Het brengt gezelligheid, warmte en vrolijkheid in huis tijdens de feestdagen. Op die manier beleef je een geweldige winter met jouw geliefden. Natuurlijk wil je wel graag dat de boom zo lang mogelijk gezond blijft. Bij deze een aantal tips om jouw kerstboom zo goed mogelijk te verzorgen!

Tip 1: Kies de juiste kerstboom

Waarschijnlijk haal je begin december een kerstboom in huis. Het kiezen van het juiste exemplaar is de eerste stap waarmee je er voor zorgt dat het lang meegaat. Heb je een boom op het oog? Ga dan voorzichtig met je vingers langs de takken om te controleren of hij vers is. Een verse boom heeft flexibele naalden die niet snel breken. Kies ook voor een boom met groen gebladerte, een geurige geur en bij voorkeur een rechte stam voor stabiliteit in de boomstandaard.

Tip 2: Gebruik een stevige boomstandaard

Een stevige en grote standaard die voldoende water bevat is belangrijk. Het moet stabiliteit bieden en voorkomen dat de boom omvalt. Controleer het waterniveau dagelijks en vul bij als dat nodig is om de boom gehydrateerd te houden.

Tip 3: Hydrateer je boom

We schreven het zonet al even: goede hydratatie is belangrijk. Kerstbomen zijn net als elke andere levende plant: ze hebben water nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de boomstandaard altijd gevuld is met water om te voorkomen dat het afgezaagde uiteinde dicht gaat zitten. Een goed gehydrateerde boom ziet er trouwens niet alleen beter uit, maar vormt ook minder brandgevaar.

Tip 4: Kies voor een goede plek

Plaats je kerstboom uit de buurt van warmtebronnen, zoals radiatoren en open haarden. Overmatige warmte versnelt namelijk het droogproces. En een koelere kamertemperatuur zorgt ervoor dat de boom langer vocht vasthoudt.

Tip 5: Zorg voor feestelijke en veilige versiering

Let bij het versieren van je boom op het gewicht van de ornamenten en lampjes. Zware versieringen vormen een belasting voor de takken en daardoor gaan ze sneller hangen. en Verdeel de versieringen gelijkmatig zodat ze er evenwichtig uitzien en de afzonderlijke takken minder worden belast.

Tip 6: Vermijd overbelasting van stopcontacten

Veiligheid is van het grootste belang tijdens de feestdagen. Zorg ervoor dat je stopcontacten niet overbelast bij het aansluiten van verlichting en andere versieringen. Gebruik verlengsnoeren en stekkerdozen die bedoeld zijn voor kerstverlichting en volg de richtlijnen van de fabrikant om elektrische gevaren te voorkomen.

Tip 7: Stofzuig regelmatig

Houd je boom in de gaten voor tekenen van uitdrogende of afvallende naalden. Een paar uitgevallen naalden zijn normaal, maar overmatig afvallen duidt mogelijk op onvoldoende wateropname. Stofzuig regelmatig rond de boom om afgevallen naalden te verwijderen. Op die manier verminder je ook de kans op brand. Wel zo fijn!

Tip 8: Doe de kerstboom op een verantwoorde manier weg

Gooi je boom na de feestdagen op een verantwoorde manier weg. Veel gemeentes bieden recycleprogramma’s voor bomen aan. Dus zo moeilijk si het niet om duurzaam te werk te gaan. Vermijd het verbranden van de boom in de open haard, omdat droge naalden brandgevaarlijk kunnen zijn.

We wensen je hele fijne kerstdagen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here