Wat zijn de voordelen van een verhuurhypotheek?

0
462
Depositphotos_5177593_S

Als je een woning wilt kopen om te verhuren, kun je ervoor kiezen om een verhuurhypotheek af te sluiten. Zo’n verhuurhypotheek biedt financiële mogelijkheden om de koop van een verhuurpand eenvoudiger te maken. In dit artikel wordt uiteengezet wat een verhuurhypotheek inhoudt, wanneer het aan te raden is en welke voordelen het biedt.

1.    Wat is een verhuurhypotheek?

Kortgezegd is een verhuurhypotheek een hypotheek die afgesloten kan worden om een woning te kopen om later te verhuren voor permanente bewoning, bijvoorbeeld aan je (studerende) kinderen of je ouders op leeftijd. Met zo’n hypotheek voor verhuur dek je maximaal 70 à 80 procent van de aankoopprijs van de woning. Het overige gedeelte dient te worden voldaan vanuit eigen inkomen. De rente van een verhuurhypotheek ligt echter wel fors hoger dan die van een reguliere hypotheek.

2.    Voor wie is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is bestemd voor particulieren die een woning kopen voor de verhuur. Deze hypotheek is daarentegen niet geschikt voor professionele vastgoedbeleggers. De verhuurhypotheek is enkel geschikt voor woningen die permanent verhuurd gaan worden, dus niet voor de verhuur van vakantiewoningen. Je kunt maximaal vier verhuurde woningen met een verhuurhypotheek financieren, het maximale aantal verhuurwoningen die je in bezit mag hebben.

Het is mogelijk om te doen aan kamerverhuur, bijvoorbeeld aan studerende kinderen. Dit mag enkel als ten minste één van de huurders een eerste- of tweedegraads familielid van je is en aan maximaal twee extra personen in totaal.

3.    Wat zijn de voordelen van een verhuurhypotheek?

Het afsluiten van een verhuurhypotheek kost je dan wel wat financiële middelen, het levert ook ontzettend veel voordelen op:

–  Je kunt met een relatief klein gedeelte van je eigen vermogen investeren in een huis om te verhuren;
–  Je ontvangt direct een flink rendement in de vorm van huurinkomsten;
–  Huurinkomsten zijn in de regel belastingvrij;
–  De waarde van de woning kan gedurende de verhuurperiode stijgen, waardoor je het op een later moment met flinke overwaarde door kunt verkopen;
–  Door de huur jaarlijks te indexeren, kan het rendement telkens weer hoger uitvallen dan begroot.

Meer weten over een verhuurhypotheek? Bekijk het op NIBC