Last van rugproblemen?

0
1364
hernia

We hebben er allemaal wel eens last van, rugpijn. We maken een verkeerde beweging tijdens het lopen of sporten, waarbij we iets verdraaien in onze rug. Sommige mensen hebben van nature een zwakke rug, bijvoorbeeld door een bepaalde stand van de wervelkolom. Bij rugklachten moet onderscheid worden gemaakt tussen blessures van de rugspieren en problemen met de rugzenuwen. In het eerste geval is voldoende rust meestal genoeg voor een goed herstel. Je ziet bij topsporters vaak dat de rugspieren overbelast raken en verkrampen. In dat geval wordt meestal geadviseerd om een paar weken rust te nemen en de rust te ontzien. Van belang hierbij is dan de spieren goed warm worden gehouden wat het herstel aanzienlijk verbetert.

Ontstaan van een rughernia

Er zijn ook rugproblemen die ernstiger zijn dan een spierblessure en waarbij sprake is van uitstulping van een tussenwervelschijf. De uitstulping drukt dan op een zenuw, waardoor pijnklachten en rugproblemen kunnen ontstaan, we spreken dan van een hernia, waarbij de rughernia het meest voorkomt. Door de druk op de zenuw kan deze worden afgekneld waardoor er functiestoornissen van de zenuw ontstaan. Een van de uitingen is bijvoorbeeld pijnuitstraling in het been, maar in sommige gevallen kan de rughernia zo ernstig zijn dat deze tot verlamming kan leiden. Tijdens hoesten en niezen wordt de druk in het wervelkanaal en op de rugzenuw verhoogd, waardoor de pijn meteen kan toenemen.

Behandeling van een rughernia

Als de hernia niet vanzelf overgaat door rust, kan worden besloten om te opereren. Uiteraard krijgt de patiënt dan voorafgaand aan de operatie van de rughernia uitgebreide voorlichting over de ingreep. De rugoperatie zelf wordt uitgevoerd onder complete narcose of onder plaatselijke verdoving door middel van een ruggenprik. Er bestaan verschillende operatietechnieken om de rughernia weg te halen. Soms wordt het hele gebied vrijgemaakt om te opereren, maar in sommige gevallen wordt er maar een kleine snee aangebracht waarlangs vervolgens de operatie plaats kan vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here