Wat te doen bij vochtplekken in huis

0
1308
lekkage

Oorzaak nummer 1: vocht doorlatende muren en voegen

De voegen zijn vergaan, of de bakstenen zijn poreus door wind en weer. Hierdoor ontstaat er dus een vieze vochtplek op de muur. Dit gebeurt vooral bij de zwakke enkelsteensmuren.

De oplossing: Geef je buitenmuur een vochtwerende coating. Hierdoor blijft de regen buiten en zit jij veilig binnen.

Oorzaak nummer 2: broze fundering

De fundering. Oude of broze fundering zal snel water opzuigen en zo dus voor vochtplekken en andere problemen zorgen. De kruipruimte zou ook nat kunnen zijn, door bijvoorbeeld een lek in het riool.

De oplossing: Haal er een professional bij. Deze kunnen je fundering sterker maken door de stenen te behandelen met chemicaliën, of dat lek in het riool maken.

Oorzaak nummer 3: koude en warme luchtstromen

Er is condensatie ontstaan in de kamer. Dit komt doordat warme en koude lucht op elkaar botsen, waardoor er condensatie ontstaat. Een goed voorbeeld hiervan kan je zien bij de ramen tijdens het koken. Ramen zijn de eerste plek waar condensatie ontstaat. Als deze goed zijn geïsoleerd dan trekt de condensatie naar de muren.

De oplossing: Laat je muren goed isoleren, vooral je spouwmuur. Dit moet je professioneel laten doen. Het zorgt bovendien voor een lagere energierekening, zie hier voor meer informatie.

Oorzaak nummer 4: lekkages

De schoorsteen lekt. Dit gebeurt doordat de voegen van de schoorsteen weer en wind moeten doorstaan. De HR cv-ketel kan ook de boosdoener zijn, want de rookgassen hiervan koelen te snel af, waardoor er condensatie ontstaat.

De oplossing: Ook dit probleem zul je moeten laten oplossen door een professional.

Een extra waarschuwing geldt voor platte daken na een strenge winter en warme zomer. De dakbedekking rekt uit en krimpt door de temperatuurverschillen. Een versleten dakbedekking laat kleine scheurtjes achter waardoor water naar binnen kan trekken. De vocht hoopt zich eerst op in de isolatielaag van uw dak. Als er op vochtplekken te zien zijn binnenhuis, dan is de lekkage al vergevorderd, de isolatie laag doorweekt met liters vocht. Schakel dan direct de hulp van een dakdekker in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here