Private lease een elektrische auto

0
2383
elektrische auto opladen

Elektrische auto’s worden in rap tempo populair en dit neemt de komende tijd alleen maar toe. In dit artikel leest u meer over de voor en nadelen bij private lease van een elektrische auto.

Geen motorrijtuigenbelasting op elektrische auto’s

Elektrische auto’s worden snel populairder. Het aantal leaseauto’s onder contract is de afgelopen tijd explosief gestegen. Een van de belangrijkste redenen is dat elektrische auto’s het milieu minder belasten. Zo stoot een elektrische auto geen kooldioxide of stikstofoxide uit. Om die reden subsidieert de rijksoverheid elektrische auto’s door geen motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd, op deze auto’s te heffen.

Minder onderhoudskosten

Verder vereisen elektrische auto’s minder onderhoud. Een elektrische auto bevat namelijk veel minder bewegende onderdelen, vergeleken met auto’s die op fossiele brandstof rijden. En onderdelen die er niet in zitten, kunnen ook niet kapot, vergen geen onderhoud en hoeven ook niet te worden vervangen. Uiteraard krijgen elektrische auto’s wel een periodieke onderhoudsbeurt. Zo worden regelmatig de voorraad ruitenwisservloeistof, de staat van de banden, ruitenwisserbladen en remmen gecontroleerd. Ook zal periodiek het interieurfilter worden schoongemaakt, maar dat is alles bijeen veel minder dan bij een reguliere auto.

Snel weg bij het verkeerslicht

Een andere reden voor de stijgende populariteit van elektrische auto’s is dat ze veel sneller accelereren dan reguliere auto’s. Een elektromotor levert namelijk op elk moment het maximale koppel. Dat is anders dan bij auto’s die op fossiele brandstof rijden: daarbij wordt het maximale koppel alleen binnen een bepaalde range van het toerental bereikt.

Goedkope stroom tegenover dure benzine en diesel

Wat ook meespeelt bij de veranderende voorkeur van particuliere leaserijders zijn de lagere brandstofkosten. Want bij elke leasemaatschappij geldt dat de gebruiker de brandstofkosten betaalt. Dat geldt zowel voor elektrische als bij niet-elektrische auto’s. Daardoor is een elektrische auto een stuk voordeliger, zeker als een elektrische auto thuis of op het werk kan worden opgeladen.

Hoge aanschafprijs en restwaarde

De voordelen van elektrische auto’s zijn zodoende helder: ze zijn minder belastend voor het milieu, goedkoper in het onderhoud, accelereren sneller en hebben lagere brandstofkosten. Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan een elektrische auto. Zo is de aanschafprijs hoger in verband met de relatief hoge fabricagekosten van de gebruikte lithium-ion accu’s en is er onzekerheid over de restwaarde van elektrische auto’s. Het fenomeen elektrische auto is nog heel nieuw. Daarom is nog weinig bekend over de waardebepaling van elektrische auto’s in de tweedehandsautomarkt. Met name de levensduur van de accu speelt hierin een rol. Zolang daarover nog weinig bekend is, blijft de restwaarde een probleem voor iedereen die een elektrische auto wil aanschaffen. Zo zijn er dus twee facturen waarom potentiële kopers afzien van een elektrische auto: de hoge aanschafprijs en onzekerheid over de restwaarde.

Hierdoor kan private lease van een elektrische auto de ideale uitkomst zijn.

Lager maandbedrag voor elektrische auto in lease

Nu zijn de aanschafprijs en de restwaarde twee factoren die niet spelen bij private lease. Want bij private lease betaalt de gebruiker gedurende de looptijd van de lease-overeenkomst een vast bedrag per maand. Het risico van de restwaarde komt daardoor volledig te liggen bij aanbieder, de leasemaatschappij. Dat maakt private lease van een elektrische auto dan ook zeer interessant: zo kan het vaste maandelijkse bedrag voor private lease van een elektrische auto lager uitvallen dan het bedrag voor een vergelijkbare auto die op fossiele brandstof rijdt. Heb je interesse in de mogelijkheden? Bekijk dan de private lease van XLEasy.

Lees ook: waar moet je op letten bij het vergelijken van een autoverzekering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here