Veelgestelde vragen over littekens verminderen

0
1918
litteken verminderen

Vaak kun je aan littekens niets doen. Overgehouden littekens na een operatie of door een grote wond. Voorkomen van littekens kan niet, maar littekens verminderen kan wel. In dit artikel zullen er een paar veelgestelde vragen aanbod komen over littekens en wat voor manieren er zijn om littekens te verminderen.

Wat is een litteken?

Littekens kunnen veroorzaakt zijn door operaties, ongevallen en ziektes. Littekens verschijnen als de wond geneest. Hoe meer de huid beschadigd is, hoe langer het gaat duur tot de huid herstelt van de wond en des te groter de kans op een litteken. Een litteken is een blijvend en zichtbare afwijking van de huid.

Hoe ontstaan littekens?

Een litteken ontstaat in de proliferatie- en remodelleringsfase van de wond. Wanneer de proliferatiefase begint wordt er nieuw weefsel aangemaakt, dit is nodig om de wondgat op te vullen. In de remodelleringsfase wordt het bindweefsel geherstructureerd. Als het genezingsproces goed verloopt, zal het litteken vervagen en uiteindelijk verminderen.

Klachten bij littekens

Meestal duurt het een tijdje voordat een litteken vervaagd. Het kan 12 tot 18 maanden duren voordat ze afvlakken en vervagen. Er zijn ook littekens die niet uit zichzelf afvlakken en vervagen. Er kunnen zich een paar klachten voordoen bij littekens:

Het litteken wordt:

 • Hard.
 • Groter, dikker of hoger.
 • Pijnlijk en jeukerig.

Zijn er behandelingen die littekens verminderen?

Er zijn een paar manieren om je littekens te laten verminderen. Een huidtherapeut kan met speciale technieken de doorbloeding verbeteren en de huid soepel maken.

 • Siliconenpleisters
  Siliconenpleisters maken littekens vlakker, zachter en meer elastischer waardoor de littekens verminderen. Deze methode wordt het vaakst toegepast op mensen die ‘verse’ littekens hebben. Dit wil zeggen dat de littekens niet meer dan 2 jaar oud zijn.
 • Littekenmassage bij brandwonden
  Littekens die zijn opgelopen bij brandwonden kunnen helaas niet verminderd worden. Vaak zijn deze littekens zo groot en erg dat er niet veel te redden valt. Vaak hebben mensen hier nog veel pijn van, hier kan wel wat aan gedaan worden. Door het laten masseren van de brandwond littekens kunnen deze pijnvrij worden.
 • Littekenmassage bij atrofische littekens
  Door de doorbloeding rondom het litteken te verbeteren wordt de huid rondom beter gevoed. Hierdoor zullen littekens er beter uitzien en verminderen. Dit wordt ook met een massage gedaan.
 • Littekenmassage bij hypertrofische littekens
  In dit geval om het litteken te verminderen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de litteken verminder behandeling. Het doel van de massage is het versoepelen van de littekens om een betere doorbloeding te krijgen, hierdoor zullen de littekens verminderen.

Kan ik ook thuis mijn littekens verminderen?

Veel mensen schamen zich voor hun littekens, hierdoor zullen ze niet snel naar een huidtherapeut gaan. Er zijn ook manieren om je littekens thuis te verminderen en camoufleren.

 • Littekens camoufleren
  Door middel van camouflage worden de littekens minder zichtbaar. De littekens zullen voor het oog verminderen. Om littekens goed te kunnen camoufleren kunt u het beste een camouflagetherapie volgen. Vaak zullen er 2 behandelingen voor nodig zijn. De 1e behandeling zal worden uitgekozen welk product en welke kleur de juiste is. De 2e behandeling bestaat uit camouflageles, hier wordt geleerd hoe de producten dagelijks moeten worden aangebracht.

Zijn er nog andere manieren om littekens te verminderen?

 • Littekens verminderen door een tatoeage
  Met een tatoeage kun je gemakkelijk je litteken camoufleren. Het is wel van belang dat het litteken ouder is dan 1,5 jaar. Het litteken laten verminderen door een tatoeage is een goedkopere manier.

Worden behandelingen om littekens te verminderen vergoed?

Bij de meeste bedrijven worden alle litteken behandelingen onder medische supervisie van dermatologen en huidtherapeuten uitgevoerd. Daarmee voldoen ze aan de voorwaarden van veel zorgverzekeraars om een vergoeding te krijgen voor litteken behandelingen.

Bent u het zat om langer rond te lopen met zichtbare littekens?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here