Dit moet je weten als je een domeinnaam gaat aanvragen

0
941
domeinnaam

Een domeinnaam is een eigen unieke digitale identiteit van een website. Je kunt een domeinnaam zien als de naam van de website. Het maken van een website begint dus met het aanmaken van een domeinnaam. Dit unieke internetadres kan de eerste stap zijn naar online succes mits je hier goed over nadenkt. Daarom vertellen we je hier alles wat je moet weten over het aanvragen van een domeinnaam.

Waarvoor worden domeinnamen gebruikt?

Een domeinnaam kun je dus zien als een uniek internet adres. Domeinnamen worden gebruikt voor alle internetdiensten. Hierbij kun je denken aan een URL van een website maar ook een e-mail adres. Je kunt een domeinnaam het beste vergelijken met het gebruik van een telefoonnummer. Iedere telefoongebruiker beschikt over een uniek telefoonnummer. Op het internet is er sprake van een vergelijkbare constructie. In dit geval vindt er wel een vertaalslag plaats. Dit is omdat woorden makkelijker te onthouden zijn dan een reeks van nummers. Dit betekent in de praktijk dat de gebruiker een domeinnaam in de zoekmachine kan ingeven maar dat deze naam automatisch wordt vertaald naar een IP adres wat bestaat uit een reeks van cijfers.

Jouw keuzemogelijkheden in domeinnamen

Een domeinnaam kopen gaat zeer eenvoudig en kost relatief weinig geld. Het is wel belangrijk om te weten dat je hierin zeer veel keuzemogelijkheden hebt. Het is onder andere mogelijk om een domeinnaam te kiezen die meteen omschrijft wat voor business je hebt. Hiermee bied je een bepaalde duidelijkheid aan je bezoeker en de zoekmachine. Je kunt ook de keuze maken om je merknaam in je domeinnaam te verwerken. Dit is een keuze die je kunt maken als je deze merknaam meer bekendheid wilt geven. Een andere optie is om je eigen naam te branden door deze te verwerken in je domeinnaam.

Denk hieraan bij je keuze voor een domeinnaam

Zoals aangegeven: je keuze voor een domeinnaam is wel iets waar je even over moet nadenken. Je doet er immers verstandig aan om een domeinnaam te kiezen die duidelijk en makkelijk te onthouden is. Daarnaast moet een domeinnaam eenvoudig te schrijven zijn. Het gebruik van streepjes tussen woorden is dan ook niet de beste keuze. Tot slot is het goed om te realiseren dat je een domeinnaam voor een deel gebruikt om vindbaar te zijn. Het is dan ook verstandig om voor een domeinnaam te kiezen die makkelijk te onthouden is.

Welke extensie plaats je achter de domeinnaam?

Een ander punt van aandacht is de extensie die je plaatst achter je domeinnaam. Een extensie is de toevoeging achter je domeinnaam zoals .nl, .com, .de. Deze keuze hierin is niet lastig want het is van belang dat je hierin een keuze maakt die logisch is. Voor een Nederlandse website gebruik je de extensie “.nl”. Voor een website die internationaal gevonden moet worden is “.com” de beste keuze.

Volgende stap na het aanvragen van een domeinnaam

De volgende stap na het aanvragen van een domeinnaam is het maken van een website. Een website maken lijkt een zeer lastige klus maar in de praktijk valt dit mee. Je kunt hiervoor immers gebruik maken van de diensten van platforms die een interface aanbieden waarmee je op een relatief eenvoudige manier een website naar wens kunt vormgeven. Zo creëer je niet alleen je eigen identiteit met je domeinnaam maar ook met je website zelf en dat is precies de bedoeling als onder de aandacht wilt komen bij je doelgroep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here