Hoe verzorg je jouw planten in regenachtige perioden?

0
578

Planten hebben veel baat bij regenachtige dagen omdat ze dan een natuurlijke bron van water hebben. Het is echter zeer belangrijk voor plantenliefhebbers om hun manier van werken aan te passen om de gezondheid van hun flora tijdens deze natte tijden te behouden. Hoewel regen gunstig kan zijn, kan te veel vocht ook problemen veroorzaken zoals wortelrot, schimmel en uitspoeling van voedingsstoffen. Hoe verzorg je jouw planten in regenachtige perioden?

Tip 1: Check de drainage

Tijdens regenseizoenen is een goede drainage van groot belang. Te veel water geven kan leiden tot drassige grond, waardoor plantenwortels geen zuurstof meer krijgen en wortelrot wordt bevorderd. Zorg ervoor dat de drainagegaten in je potten of tuinbedden groot genoeg zijn om het water goed af te voeren. Bakstenen of andere bouwmaterialen die iets verhoogd zijn, kunnen helpen voorkomen dat potten in het water gaan staan.

Tip 2: Kies de juiste potten

iezen van de juiste plantenbakken kan een grote invloed hebben op hoe goed je planten het doen als het regent. Water hoopt zich niet op rond de wortels omdat de poreuze constructie van kleipotten het makkelijker maakt om extra vocht af te voeren. Aan de andere kant kunnen niet-poreuze bakken te veel water vasthouden, wat kan resulteren in een natte bodem.

Tip 3: Pas de frequentie van water geven aan

Het is zeer belangrijk om je bewateringsschema op regenachtige dagen aan te passen om overbewatering te voorkomen. Planten hebben nog steeds vocht nodig, maar het is belangrijk om te kijken hoeveel ze krijgen van de regen. Controleer voordat je water geeft de vochtigheid van de grond en voeg geen water meer toe als de grond al nat is. Wacht met water geven als je je vinger tot ongeveer een centimeter diep in de grond steekt en deze vochtig aanvoelt.

Tip 4: Bescherm tegen schimmelziekten

De ontwikkeling van schimmelziekten, die zich snel kunnen verspreiden en je planten kunnen schaden, kan worden bevorderd door regenachtig weer. Vermijd water boven het hoofd, waardoor vuil op de bladeren spat en een pad voor schimmels wordt gecreëerd, om dit te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de bladeren droog blijven, besproei je de planten bij de basis of met een waterslang. Verwijder de beschadigde plekken zodra je schimmelsymptomen ontdekt, zoals vlekken of verkleuring, om te voorkomen dat het probleem zich verspreidt.

Tip 5: Verbeter de luchtcirculatie

Schimmel en meeldauw kunnen niet op plantenbladeren groeien als er voldoende luchtcirculatie is. Snoei overgroeide takken of bladeren weg die de luchtstroom naar je planten of het gebied eromheen kunnen belemmeren. Plantafstand kan ook helpen om de luchtstroom te bevorderen.

Tip 6: Gebruik mulch

Op natte dagen kan het gebruik van mulch heel nuttig zijn. Door overmatige verdamping en afvloeiing tegen te gaan, kan een organische mulch zoals houtsnippers of stro helpen om de bodemvochtigheid op peil te houden. Het dient ook als barrière en vermindert de impact van hevige regenbuien die de grond zouden kunnen verdichten en gevoelige planten zouden kunnen beschadigen.

Tip 7: Controleer op drainageproblemen

Controleer je tuin regelmatig op plekken met een slechte drainage die plassen of waterophopingen kunnen veroorzaken. Je kunt verhoogde bedden aanleggen of lichte hellingen maken om de drainage te bevorderen. Het snel verhelpen van drainageproblemen kan je planten beschermen tegen langdurige problemen.

Tip 8: Let op topzware planten die gemakkelijk kunnen omvallen

Hoge en topzware planten in plantenbakken kunnen onstabiel worden en eerder buigen of breken tijdens regenachtige en winderige omstandigheden. Gebruik stokken of andere steunen om ze rechtop te houden en schade te voorkomen.

We wensen je veel plezier en succes met tuinieren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here