Wat je over plantenbakken moet weten

0
887
diverse kleuren bloembakken

Mensen verlangen naar de natuur. Een tuin is een mooie vervanging van hetgeen we missen sinds we in huizen en de stad zijn gaan wonen. Maar niet iedereen heeft de beschikking over de tuin of wellicht is die betegeld. Voor binnen en buiten, of dat nu op een terras of een balkon is, zijn er plantenbakken beschikbaar. Deze kan je geheel naar eigen inzicht vullen met vaste planten of juist eenjarige exemplaren zodat je telkens weer nieuwe keuzes kan maken. Een plantenbak kopen, is tegenwoordig eenvoudig omdat je online een groot assortiment vindt. Waar moet je nu op letten indien je nieuwe plantenbakken gaat kopen?

1. Meten

Ongeacht waar je de plantenbak wilt plaatsen, is het belangrijk dat deze het juiste formaat heeft. Uiteraard moet de bak voldoende ruimte hebben in de breedte maar ook in de diepte. De verzorging moet ook probleemloos plaats kunnen vinden. Ga voordat je de plantenbak gaat bestellen eerst even met het meetlint aan de slag. Voorkom teleurstellingen omdat de plantenbak achteraf moet worden geruild.

2. Materiaal

Plantenbakken kan je kopen in diverse soorten materiaal : hout, metaal, steen, terra cotta, kunststof, beton etc. Binnen is het niet echt een probleem en kan je precies kiezen wat bij jouw interieur past. Voor buiten is dat een andere kwestie. Hout moet vaak beschermd worden tegen ons klimaat en impregneren is in het algemeen een must. Het grootste probleem voor plantenbakken van steen en dergelijke materialen is vaak vorst in combinatie met water. Indien jij je plantenbakken in de winter binnen haalt, heb je meer keuze.

3. Kleur

Met kleur kan je overal effecten bereiken. Plantenbakken zijn er tegenwoordig in alle kleuren. Natuurlijke kleuren vormen vaak een mooie aanvulling op de planten die je er in plaats en geven een rustig beeld. Maar je kan uiteraard ook bewust kiezen voor contrast. In de tuin is het momenteel een trend om witte en zwarte plantenbakken af te wisselen op een terras.

4. Vorm

De tijd dat een plantenbak rechthoekig was, is al lang voorbij. Je kan inmiddels vrijwel iedere vorm kiezen en dat maakt combineren tot een sport. Met veel ruimte is een grote ronde plantenbak echt een mooie aanvulling voor ieder terras maar is deze ook te plaatsen op een groot balkon. Hierin kan je ook grotere planten en zelfs kleinere bomen kwijt. Let bij een grote bak altijd goed op de afwatering.

5. Gemak en moderne toepassingen

Een plantenbak lijkt in veel opzichten toch op een bloempot wat betreft verzorging. De planten hebben voldoende water en voeding nodig. Er zijn echter ook plantenbakken die zijn voorzien van drainage en een waterreservoir. Dan hoef jij alleen maar te zorgen dat het reservoir voldoende water bevat. Met behulp van sensoren wordt bepaald of de grond in de bak vochtig genoeg is voor de planten. Dat is ook makkelijk als je op vakantie gaat. Met led technologie kan je ook een plantenbak met verlichting aanschaffen. Dat geeft zowel binnen als buiten een bijzonder effect. Laat je verrassen door moderne techniek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here