Sierbestrating: verbreed uw creativiteit
U wilt een nieuwe bestrating of uw oprit en tuin opnieuw laten bestraten. U kunt kiezen voor eenzelfde ontwerp als u altijd al heeft gehad, maar door uw creativiteit los te laten op het ontwerp kunt u prachtige blauwdrukken maken.
In dit artikel worden 5 soorten bestratingen beschreven, zodat u uw creativiteit kunt uitbreiden wanneer u zelf gaat tekenen.
Uitgewassen bestrating – gewassen stenen look
Vroeger werden vooral grindtegels ‘uitgewassen’, vandaag de dag kunnen dezelfde effecten verkregen worden bij andere stenen. Een van de meestgebruikte uitgewassen sierbestrating is betonsteen, het is tegen een redelijke prijs verkrijgbaar waardoor het binnen de meeste budgets past.
De mogelijkheden met uitgewassen bestrating zijn groot, er zijn redelijk wat kleuren verkrijgbaar. Toch is deze bestrating over het algemeen vooral verkrijgbaar in matte kleuren. De tuin krijgt een soort strand gecombineerd met steen-look.
Het nadeel van deze bestrating is dat u het niet met een hogedrukspuit kunt gaan reinigen, op het betonsteen is een speciale deklaag aangebracht die ervoor zorgt dat de stenen niet beschadigd worden.
De juiste wijze om de bestrating te reinigen is met streetcleaner.
Bestrating met afstandhouder – vrij klassieke wijze van tegels leggen
Deze methode van tegels leggen is wellicht de bekendste. De tegels zijn bij deze bestrating aan de zijkant dikker dan aan de bovenzijde. Door meerdere tegels naast elkaar te leggen zal aan de bovenzijde een afstand ontstaan.
Door hoekige en ronde stenen met elkaar te combineren kunnen mooie patronen ontstaan. U heeft dan ook veel mogelijkheden bij deze methode van bestraten. Deze sierbestrating is verkrijgbaar in veel kleuren. Vaak worden stenen met egale bovenkanten gekozen voor de bestrating, dit geeft een mooi effect.
De stenen liggen bij deze vorm van bestrating verder uit elkaar. Wanneer er druk komt te staan op de bovenzijde van de steen zal deze minder snel breken. Dit is de reden dat bestrating met afstandhouder toegepast wordt in Nederlandse straten. Het is daarom ook bijzonder geschikt voor een oprit.
Strakke bestrating – geen ruimte tussen de stenen
Een strakke tuinbestrating krijgt u door stenen dicht tegen elkaar te leggen. Deze methode wordt veel gebruikt met kleine tegels, maar ook tegels met grotere afmetingen kunnen hierdoor worden gebruikt.
Bij deze vorm van bestrating wordt de tuin strak gelegd, de naam geeft het al aan. Het houdt in dat er bijna geen ruimte is tussen de tegels, en er een soort massief oppervlak gelegd wordt.
Het is vooral geschikt voor huizen met grote tuinen, en wordt daarom toegepast bij de duurdere huizen. Voor eenieder met een laag budget zijn er nog steeds mogelijkheden bij deze vorm van bestrating.
Klassieke bestrating – bewerkte stenen met een oude look
Tegenwoordig worden tegels en stenen dusdanig bewerkt dat zij de perfecte afmetingen hebben, de zijkanten zijn mooi egaal gemaakt en hierdoor past alles netjes in elkaar.
Het kan echter zijn dat u liever een minder egale look wilt, met stenen die niet allen dezelfde afmeting hebben. Een goed voorbeeld hiervan zijn wegen die decennia geleden zijn gelegd, de stenen waren niet allemaal dezelfde grootte en waren niet perfect afgewerkt.
Voor de klassieke bewerking worden tegels met opzet een beetje kapot gemaakt. Zo breken hoeken en delen van de zijkant af en krijgt u een bestrating met oneven plekken, het scheelt vaak slechts enkele millimeters.
Vaak worden de tegels tijdens het leggen ook nog bewerkt met een hamer waardoor er delen afbreken. Uiteindelijk zal de tuin, wanneer de tegels gelegd zijn, perfect bij elkaar passen.