Voorlezen aan je kinderen, hoe doe je dat?

0
867
Depositphotos_352648478_S

Een kinderboek voorlezen aan je kinderen is een belangrijk iets voor je kind. Niet alleen kan het een moment zijn het hen lang na hun kindertijd zal bijblijven, maar het is ook goed om hun taal te ontwikkelen en fantasie te stimuleren. Voorlezen is niet alleen educatief maar ook leuk omdat je wat tijd met je kind doorbrengt. Maar hoe maak je van dit voorleesmoment een succes?

Vanaf wanneer is voorlezen aangeraden? 

Een kind is al van erg vroeg af aan bezig met taalontwikkeling. Zelfs zo vroeg als tijdens de zwangerschap. Geen reden dus om er kort na de geboorte al een voorleesboek bij te nemen. Het is zeker niet nodig om te wachten tot je kind al kan spreken. Hoewel ze het verhaal nog niet zullen begrijpen, zijn het vooral de klanten en ritmes waarop je leest die ervoor zorgen dat kinderen ontspannen worden.

Welke boeken zijn ideaal om uit voor te lezen?

Voorlezen wordt voornamelijk gedaan bij kinderen van 4 tot 8 jaar oud, maar kan evengoed tot een flink stuk in hun tienerjaren. Pas je verhalen gewoon aan de leeftijd aan. Kies daarom voor kinderboeken 6 jaar voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Op zich is vrijwel ieder boek goed om uit voor te lezen zolang het maar aan de leeftijd aanpast. Peuters vanaf 2 jaar kunnen al helemaal opgaan in het verhaal zelf. 

Hoelang en wanneer moet je voorlezen?

Het ideale moment om voor te lezen uit een kinderboek is net voor het slapengaan. Het voorleesmoment kan dan dienen om aan te geven wanneer het bedtijd is. Omdat kinderen houden van dit moment zullen ze ook makkelijker gaan slapen. Voorlezen hoeft niet lang te duren. Zo kiezen de meeste ouders er voor om 15 tot 20 minuten voor te lezen. 

Tips om beter voor te lezen

Lees het verhaal op voorhand zelf door

Een goed inlevingsvermogen is belangrijk om van het voorlezen een succes te maken. Niemand houdt van een monotoon verteld verhaal. Ook je kinderen niet. Zorg daarom dat je het verhaal al kent of gelezen hebt om je beter in te leven tijdens het vertellen.

Vertel op voorhand iets kort over het verhaal

Bij voorlezen van een kinderboek zal een kind een beroep moeten doen op zijn fantasie. Vooraleer je begint met voorlezen van een nieuw boek kun je dus al eens kort iets vertellen over het verhaal. Dat maakt het creëren van de nieuwe wereld voor je kind net iets makkelijker. 

Betrek je kind bij het verhaal

Het voorlezen van kinderboeken kan interactief zijn. Betrek je kind bij het gebeuren door hem of haar af en toe vragen te stellen over het verhaal of zinnen te laten afmaken. Zo houd je het kind niet alleen geïnteresseerd maar je prikkelt het ook om na te denken over bepaalde zaken.

Als de aandacht verslapt, kies een ander moment

Voorlezen hoeft niet altijd even lang te duren. Misschien heeft je kind een zware dag achter de rug en is het vermoeid. Eens de aandacht gaat verslappen kies je best een andere moment om het verhaal verder voor te lezen.