Help! Een juridisch probleem: wat moet je doen?

0
2143

Van de een op andere dag kun je te maken krijgen met juridische problemen. Je belandt bijvoorbeeld in een scheiding, wordt ontslagen of je wilt protest aandienen omdat de gemeente je uitkering heeft stopgezet. Na deze gebeurtenissen kun je met een hoop vragen blijven zitten. Hulp inschakelen van een juridisch adviesbureau of een advocatenkantoor is daarvoor de juiste oplossing, zodat je hopelijk niet in een rechtszaak belandt.

Juridische problemen

Juridische problemen hebben te maken met wetten en regels. Deze problemen ontstaan vaak tussen twee partijen. Onduidelijkheid tussen studenten en huisbazen is bijvoorbeeld een veelgehoord probleem. Een huisbaas ‘vergeet’ bijvoorbeeld je studentenkamer goed te onderhouden, of hij is van mening dat je veel overlast veroorzaakt. Communicatie is zeer belangrijk om het conflict niet te laten escaleren. Zo voorkom je hoge kosten en het kwijtraken van je kamer. Voor vragen over juridische problemen kun je bij verschillende instanties terecht. Vaak zijn daar niet of weinig kosten aan verbonden. Maak duidelijk wat je probleem is. Waar gaat het om en hoe is de relatie met de andere partij en zijn er nog andere mogelijkheden in plaats van een gerechtelijke oplossing?

Advies bij juridische problemen

Juridische adviesbureaus leveren graag advies bij juridische problemen. In het bijzonder het Juridisch Loket, gefinancierd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie, is een bekende instantie. De juridisch medewerkers vertellen of het noodzakelijk is om een advocaat in te schakelen, waar wel hoge kosten aan zijn verbonden.

Gratis juridische hulp

Soms is het niet nodig om naar een advocaat te gaan, en kun je een conflict prima zelf oplossen. Is het wel noodzakelijk, dan kun je in bepaalde gevallen gratis juridische hulp van een advocaat ontvangen. Wanneer je een laag inkomen hebt, is het mogelijk om rechtsbijstand te krijgen. Vaak hoef je dan alleen maar een kleine eigen bedrage te betalen. Wanneer je eerst om advies vraagt aan het Juridisch Loket kun je zelfs korting krijgen. De mogelijkheid tot juridische bijstand verschilt per verzekeringsmaatschappij. Actie ondernemen en even bellen zorgt dus al voor een hoop duidelijkheid. Bovendien los je juridische problemen zo sneller op.

Mediation als oplossing

Juridische problemen kunnen ook ontstaan bij familieconflicten. Geschillen gaan bijvoorbeeld over de erfenis. Bij familieconflicten kiezen mensen steeds vaker voor ‘mediation’. Hierbij zorgt een bemiddelaar voor een aanvaardbaar compromis tussen twee partijen. Dit gebeurt in een open gesprek waarbij de wensen en belangen van alle betrokkenen op tafel komen.

Gemeente

Voor juridische problemen kun je ook aankloppen bij sociale raadsleden van de gemeente. Zij geven gratis informatie en advies over zaken als uitkeringen, belastingen en rechten. Ook als je het lastig vindt om een bezwaarschrift te schrijven en in te dienen helpen zij graag een handje. Ook bij de Rechtswinkel kun je juridische problemen kwijt. Hier werken juristen en rechtenstudenten die het onderste uit de kan willen halen. Tegenwoordig kun je met een zoektocht op internet ook veel juridische problemen oplossen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here