Hoe voorkom je een winterdepressie?

0
1492

De winter: een periode waarin je vaak in het donker de deur uitgaat en thuiskomt. Soms krijg je ook nog eens te maken met regen, wind en sneeuw. Dit samen met weinig daglicht zorgt ervoor dat ruim 40.000 Nederlanders kampen met een winterdepressie, wat neerkomt op 0.5 tot 1 procent van de bevolking. Iemand met een winterdepressie is moe, somber en prikkelbaar. Waaraan herken je een winterdepressie en hoe voorkom je het?

Winterdepressie is anders dan een winterdip

De termen ‘winterdepressie’ en ‘winterdip’ worden vaak door elkaar gehaald. Toch hebben ze niet dezelfde betekenis. Een winterdepressie is namelijk veel heftiger. Personen die er in ernstige mate last van hebben zijn het overgrote deel van de dag somber en hebben nauwelijks plezier meer in activiteiten. Een winterdepressie heeft overeenkomsten met een burn-out, waarbij er ook sprake is van ernstige vermoeidheid en somberheid. Naast somberheid en geen zin meer hebben in activiteiten kunnen de volgende vijf klachten optreden bij een winterdepressie:

– Slaapproblemen (teveel of juist te weinig slapen)
– Weinig of juist teveel eetlust
– Het gevoel hebben waardeloos te zijn
– Moeite hebben met concentreren
– Terugkerende gedachten aan de dood

Wanneer is er sprake van een winterdepressie?

Er is sprake van een winterdepressie wanneer er sprake is van minstens vijf van de zeven bovengenoemde klachten voorkomen. Ook moet je er minstens twee jaar achter elkaar in de winter last van hebben. Overigens bestaan er ook mensen die last hebben van een herfst- of zomerdepressie, maar dat zijn er minder dan in de winter.

Moeilijk om ’s ochtends op te staan

Een winterdip komt in tegenstelling tot een winterdepressie niet ieder jaar terug. Bovendien is er niet echt sprake van depressieve gevoelens, maar meer een slecht humeur. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door slecht weer of het feit dat het vroeger donker is. Daardoor heb je misschien minder zin om de deur uit te gaan. In plaats van sociale contacten te onderhouden zit je liever onder een dekentje op de bank. Ook vinden sommige mensen het moeilijk om ’s ochtends op te staan. Uiteindelijk lukt dit vaak wel, zij het met tegenzin. Iemand met een winterdepressie kan echter zo een hele dag in bed blijven liggen omdat hij of zij simpelweg de kracht niet meer heeft om op te staan.

Hoe kun je een winterdepressie voorkomen?

Hopelijk behoor jij niet tot de groep Nederlanders die last heeft van een winterdepressie. Is dat wel het geval, zorg er dan voor dat je voldoende buiten komt. Blijf daarnaast bewegen en zorg voor voldoende ontspanning. Spreek bijvoorbeeld met vrienden thuis af en geniet van een gezellig avondje. Eet daarnaast gezond en probeer teveel koffie en alcohol te vermijden. Zorg daarnaast voor voldoende licht in huis en onthoud het volgende: de winter gaat heus weer voorbij! Kom je er ondanks deze maatregelen echt niet uit? Neem dan contact op met de huisarts. Hij of zij verwijst je misschien door naar het ziekenhuis voor lichttherapie. Dit houdt in dat je drie kwartier voor een lamp die licht uitstraalt dat te vergelijken is met daglicht. Binnen één tot twee werken merk je al een positief effect.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here