Hoe voorkom je een legionellabesmetting?

0
931
Legionella

De kans dat je thuis ziek wordt door een legionellabacterie is klein. Het drinkwater wordt in Nederland goed gecontroleerd en is dus dik in orde. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de drinkwaterkwaliteit in het buitenland, zoals bijvoorbeeld in Spanje en Frankrijk. Je ruikt meteen de hoeveelheid chloor, wat de drinkwaterkwaliteit niet ten goede komt. Hoewel je thuis geen legionella-beheersplan hoeft uit te voeren, is het wel fijn om te weten welke tips je thuis kunt toepassen om het risico op besmetting met legionella te verkleinen.

Is een legionellabesmetting gevaarlijk?

Legionella is een bacterie die groeit in stilstaand water dat 25 tot 25 graden Celsius warm is. Je wordt ziek van het inademen van de bacterie, bijvoorbeeld onder de douche of in een sauna. Je kan er een ernstige longontsteking van krijgen of ‘slechts’ lichte griepachtige verschijnselen. Hoewel de kans op de veteranenziekte klein is, kunnen rokers, zware drinkers en mensen met een kwetsbare gezondheid wel een groter risico lopen. Genoeg reden om legionella in huis te voorkomen. Het team van Strooming kan je volledig ontzorgen op het gebied van legionella. Neem dan ook contact op met Strooming, als je meer informatie wilt of graag een gratis offerte wilt ontvangen.

Tip 1: Stel de boiler of combiketel goed af

Legionellabacteriën kunnen niet overleven bij temperaturen boven de 60 graden Celsius, dus het is absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de boiler of combiketel op de juiste temperatuur afgesteld zijn.

Tip 2: Laat alle kranen goed doorspoelen

Als je een langere tijd geen water gebruikt, bijvoorbeeld omdat je een aantal weken op vakantie gaat naar het buitenland, dan neemt de kans op een legionella-uitbraak toe. Direct na terugkeer van vakantie is het daarom verstandig om het water te verversen door één minuut door te spoelen, zowel koud en warm water. Ook de douchekop mag niet vergeten worden. Dompel de douchekop onder in een emmer met water, maar probeer deze ook regelmatig te ontkalken. Dit verlaagt de kans op legionella.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here