Voorkom dat je deze fout maakt bij het kopen van verlichting

0
768
verlichting in huis

Het zal je ongetwijfeld wel eens gebeurt zijn dat je in een opwelling een lamp hebt gekocht om er bij thuiskomst achter te komen dat je de lamp helemaal niet kon plaatsen. Herken je deze ervaring? Dan ben je niet de enige. Het is een fout bij het kopen van verlichting die veel mensen maken. Gelukkig is deze fout ook op een hele eenvoudige manier te voorkomen.

Enorm veel keuzemogelijkheden in verlichting

Het zal je niet ontgaan zijn, je hebt enorm veel keuzemogelijkheden in verlichting. Als je jouw woning of een van de kamers gaat (her) inrichten, is dat wel zo fijn. Je hoeft alleen maar Directlampen.nl aan te klikken om de beschikking te hebben over een enorme inspiratiebron. Deze webshop biedt immers een zeer veel keuzemogelijkheden in zowel verlichting voor binnen als voor buiten in iedere gewenste stijl en trend. Veel mensen vinden het ook leuk om op dit soort websites lekker rond te snuffelen omdat het inrichten van een woning een leuke klus is. Je zou dan ook zeggen dat je een lamp overal wel kunt plaatsen maar in de praktijk kan dit wel eens anders uitpakken. De grootste valkuil hierbij is dat je verlichting koopt op  gevoel (of door je enthousiasme) maar er later achter komt dat je die ene mooie lamp eigenlijk helemaal niet kunt plaatsen in je huis.

Maak een lichtplan om er zeker van te zijn dat je de juiste verlichting koopt

Als je een mooie lamp zoekt als vervanging van een ouder exemplaar, is het uiteraard enorm leuk om op de genoemde website rond te kijken. De kans is dan ook groot dat je direct slaagt en een leuke impulsaankoop doet. Als je van plan bent om je woning te gaan (her) inrichten, is het verstandiger om eerst een lichtplan te maken. Een lichtplan is een visuele weergave waarin je voor de woning of de betreffende woonruimte aangeeft waarvoor je de specifieke ruimte gaat gebruiken en welke verlichting je hierbij nodig hebt. Op deze manier breng je (letterlijk) voor jezelf in beeld wat voor verlichting je nodig hebt. Je kunt immers de keuze maken tussen basisverlichting, taakverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting of een combinatie maken tussen functionele- en decoratieve verlichting. Op deze manier maak je een gerichtere keuze.

Wat is het gewenste lichteffect van je verlichting?

Aansluitend op het bovenstaande is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat het gewenste lichteffect van je verlichting moet zijn. In dit geval kun je de keuze maken voor een mooie hanglamp die direct licht geeft maar ook voor een lichtbron die indirect of diffuus licht geeft. Ook in dit geval zul je de doelstelling van het gebruik van de lamp mee laten wegen bij je keuze. Om een praktisch voorbeeld te geven: voor een hanglamp die je boven je bureau plaatst maak je immers een andere keuze dan de hanglampen die je ter decoratie in de hoek van je woonkamer een plekje geeft. Door dit soort criteria voor jezelf in beeld te brengen in een lichtplan, merk je dat er best veel lampen voor je afvallen. Dit zal echter zeker geen issue voor je zijn. Je voorkomt hiermee immers een miskoop die ongebruikt op zolder terecht komt. Daarnaast blijven er nog dusdanig veel keuzemogelijkheden over! Neem dat gerust van ons aan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here