Dit wil je echt weten over de Olympische Spelen

0
1618

Met de Olympische Zomerspelen in Tokio genieten sportfans over de hele wereld zeker van de terugkeer van dit internationale evenement. Hoog tijd om eens met een paar bijzondere feitjes over de Olympische Spelen te komen, die wij voor jou hebben verzameld.

1 – Vroeger sportten atleten naakt

Terwijl vandaag sportevenementen die naaktheid omvatten als schandalig worden beschouwd, was het in het Oude Griekenland enkel één van de significante Olympische praktijken. Terwijl de eerste Olympiades atleten zagen strijden in lendendoeken, veranderde een jogger genaamd Orsippus het gezicht van de spelen toen hij naakt verscheen en de natie aantrok als een teken van “Grieksheid”.

Teken van onverschrokkenheid

Naaktheid bleek een teken van onverschrokkenheid, moed en kracht en werd ook beschouwd als een eerbetoon aan de goden. Individuen zouden zich zelfs met olijfolie insmeren om op ideale wijze met hun lichaamsbouw te pronken. Wist u dat de woorden “gym” afkomstig zijn van het Griekse woord “gymnós”, dat naakt betekent?

2 – Er vond een onderbreking van ruim 1500 jaar plaats

De oorspronkelijke Olympische Spelen in Olympia vonden plaats van 776 v. Chr. tot 392 n. Chr. en werden, net als nu, om de vier jaar gehouden in combinatie met een festival ter ere van de Griekse god Zeus. De oude Grieken hadden ook nog drie andere Spelen ter ere van goden, Apollo, Elis en Poseiden, zodat er elk jaar een toernooi kon plaatsvinden. De Romeinse keizer Theodosius schafte de Olympische Spelen af in een poging zijn rijk te bevrijden van het heidendom, ten gunste van de wijdverbreide aanvaarding van het christendom in 392 AD.

Pierre de Coubertin

Verbazingwekkend genoeg duurde het 1503 jaar voordat de Olympische Spelen terugkeerden. Georganiseerd door Pierre de Coubertin, die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) oprichtte, zagen de moderne Olympische Spelen het levenslicht, die in 1896 in Athene plaatsvonden.

3 – Hoe zit dat nu met het bijten van Olympische medailles?

Sommige Olympiërs bijten hun medailles tijdens de prijsuitreikingen. Vraag je jezelf af waarom ze dat doen? Wel, het gaat terug tot lang vervlogen tijden, toen verkopers controleerden of een munt wel het edelmetaal was waar ze om vroegen, en geen loden nep. Een loden munt zou tandafdrukken achterlaten, terwijl een gouden munt dat niet zou doen.

4 – Olympische medailles zijn niet van goud

Olympische medailles worden niet van goud gemaakt, maar alleen met goud aangevuld. In deze tijd zijn ze meestal van zilver gemaakt. De laatste keer dat ze helemaal van goud waren gemaakt, was tijdens de Olympische Spelen van 1904.

5 – Waar staan de Olympische ringen voor?

De vijf Olympische ringen staan symbool voor de vijf continenten, en de kleuren werden gekozen omdat ze alle voorkomen op de vlaggen van alle strijdende naties over de hele wereld.

6 – Winnaars worden gegraveerd op de muren van het stadion

Medaillewinnaars worden niet alleen opgenomen in de geschiedenis van hun land en de Olympische geschiedenis, maar ze worden ook geëerd in het Olympisch stadion van het toernooi van dat jaar. Hun namen worden op de muren van het stadion gegraveerd, zodat hun nalatenschap in steen kan worden geschreven.

7 – Ooit waren er slechts drie medailles

Op de oude Olympische Spelen was er slechts één medaille – goud voor de winnaar. Met de komst van de moderne Olympische Spelen werden gouden, zilveren en bronzen medailles toegekend aan de beste drie deelnemers in elk onderdeel.

8 – De bijzondere Olympische Spelen van 1968

Op een van de meest dramatische momenten in de Olympische geschiedenis maakten John Carlos en Tommie Smith een monumentaal politiek statement door op het podium van de Olympische Spelen van 1968 in Mexico een black power saluut te brengen. Wat minder bekend is, is dat de zilveren medaillewinnaar die dag een Australische blanke man was, Peter Norman. Hij stond solidair naast het duo en droeg een badge voor de mensenrechten.

Orde van verdienste

Norman werd, net als de twee Amerikaanse sprinters, door de media van zijn eigen land aangevallen voor deze vertoning en werd uitgesloten van deelname aan toekomstige Olympische Spelen. Maar zijn rol werd sindsdien erkend: in 2008 werd hem postuum een Orde van Verdienste toegekend. Zowel Carlos als Smith waren dragers op de begrafenis van Norman in 2006.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here