Afscheid nemen hoort bij het leven en het vindt overal ter wereld plaats. Wel zien we dat dit voor iedereen anders is en dat het per cultuur enorm verschilt. Bij de een zien we een hoop overeenkomsten en bij de ander juist weer veel verschillen. Ook de manier van rouwen is erg verschillend. Laten we kijken hoe dit per cultuur verschilt; wie weet haal je er iets moois uit!
Joodse, Islamitische en Christelijke uitvaarten: wat zijn de overeenkomsten?
We kunnen deze uitvaarten verdelen over de drie religies:
Joodse uitvaarten
In het Jodendom wordt er binnen 36 uur een uitvaart gepland na het overlijden. Hierbij wordt de overledene begraven in een kist en hier wordt vaak wat aarde in gestopt uit Israël. Op weg naar het graf zien we dat de stoet driemaal een pauze neemt om hiermee aan te tonen dat er geen haast is. Ook wordt er een scheur gemaakt in de kleding als teken van rouw.
Islamitische uitvaarten
Ook bij de Islam wordt een overledene snel begraven. Vooraf vinden er rituele voorschriften plaats waarbij reinheid een belangrijke rol speelt. Mannen worden door mannen verzorgd en vrouwen door vrouwen. In de meeste gevallen worden Moslims in hun land van herkomst begraven, maar dit hoeft niet per se. Wel worden ze in witte doeken gehuld of worden ze besprenkeld met reukwater.
Christelijke uitvaarten
Wijwater en wierook spelen hier een grote rol. De avond voor de begrafenis vindt een avondwake plaats in de kerk. Wel zit er een verschil tussen een Katholieke begrafenis en een Protestantse begrafenis. Bij een Protestantse begrafenis zien we een meer traditionele begrafenis. Zo wordt er geen gebruik gemakt van bloemen en is het wat soberder.
Afscheid nemen in Azië: wat zijn de verschillen?
Een Hindoestaanse uitvaart ziet er heel anders uit dan dat van de religies die we hierboven hebben besproken. Zo is crematie de manier van afscheid nemen. Hindoestanen geloven dat dit de snelste manier is om terug te keren naar de bron. Ook zien we vreugde en allerlei andere emoties veel naar voren komen. Tijdens de dienst wordt er wierook gebrand en offeren zij rijstballetjes. Ook worden er mantra’s en gebeden opgezegd om zo afscheid te nemen.
Als we kijken naar een Boeddhistische uitvaart zien we dat Boeddhisten de dood zien als het begin van de overgang naar een ander, nieuw leven. Zij geloven in reïncarnatie en wedergeboorte. Dit zien we dan ook terug bij de uitvaart.