Hoe kies je het juiste koffiezetapparaat?

0
1368

Bij de keuze voor een bepaalde koffiemachine speelt de tijd die je er aan wilt besteden een rol. Zo heb je ochtend- en avondmensen. Stel je voor dat je het moeilijk vindt om ’s ochtends op te staan, heb je dan zin en tijd om uitgebreid een kop koffie te maken? Voor ochtendmensen die liever wat later uit bed gaan is een koffiemachine die je snel kunt gebruiken ideaal. In dat geval is de ‘slow coffee’ methode niet handig, en kun je beter een volautomaat overwegen. Ook een espressomachine kost iets meer tijd omdat het moet opwarmen. Aan de andere kant maakt het wel vrij snel een heerlijke bak koffie met wat lekkers erbij.

Let op de aanschafprijs

Minstens zo belangrijk als het soort koffiemachine en de tijd is het budget. Zo is een espressomachine veel duurder dan een filterhouder. Waar je voor een filterhouder soms nog geen 5 euro moet betalen, kost een goede espressomachine soms wel 2500 euro. Je keuze is voor een deel afhankelijk van je portemonnee. Toch draait het niet alleen om de prijs. Zo is een machine waar je cups en pads voor gebruikt doorgaans goedkoper dan een volautomaat. Het telkens moeten aanschaffen van cups is echter een kostenpost waar je rekening mee moet houden.

Producten voor onderhoud van de koffiemachine

Sommige koffiemachines hebben veel onderhoud nodig. Het is zeker iets om rekening mee te houden bij het kopen van een koffiemachine. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van ontvetters, ontkalkers en waterfilters om het apparaat schoon te houden. Daarnaast heb je bepaalde producten nodig om de koffie te maken, zoals koffiebonen, een bonenmaler, cups en pads. Dan hebben we het nog niet gehad over weegschalen, melkkannen en thermometers om de juiste hoeveelheid af te wegen.

Goedkope of dure investering: je eigen keuze

Het aanschaffen van een dergelijke machine is dan ook een flinke investering. Bij een espressomachine ben je het meeste kwijt omdat je onder andere een vrij dure bonenmaler en verse koffiebonen nodig hebt. Een volautomaat heeft als voordeel dat het al bepaalde onderdelen bevat. Ook in dit geval kun je dure en goedkope versies aanschaffen. De keuze aan volautomaten is tegenwoordig vrij uitgebreid, waardoor er altijd wel een bij je budget past. Onthoud wel dat een volautomaat regelmatig onderhoud vereist. Heb je weinig geld te besteden? Kies dan ook voor de goedkope ‘slow coffee’ variant, waar je meestal maar een paar tientjes aan kwijt bent.

Hou altijd je eigen wensen voor ogen

Je zoektocht naar de perfecte koffiemachine kan aardig wat tijd in beslag nemen. Het bovenstaande stappenplan helpt je hopelijk op weg. Hou in de winkel of op het wereldwijde web altijd je eigen wensen en budget voor ogen. Ook je levensstijl speelt een belangrijke rol. Ben je bijvoorbeeld een ochtendmens die even snel een kopje koffie wilt drinken, of neem je graag uitgebreid de tijd? Hoe dan ook smaken de meeste koffie pas echt lekker wanneer je verse koffiebonen gebruikt. Deze bepalen namelijk voor een groot deel de kwaliteit van de koffie. Daarbij maakt het niet uit of je een cappuccino of bakje filterkoffie hebt gezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here