Wat is een allergie en wat kun je er tegen doen?

0
891

Veel mensen hebben last van allergieën. Ze krijgen om bepaalde redenen jeuk, tranende ogen of een andere reactie wanneer ze in aanraking komen met bepaalde stoffen. Wat is een allergie precies en wat kun je er tegen doen?

Wat is een allergie?

Een allergie, ook wel overgevoeligheid genoemd, is een abnormale reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen die normaal onschadelijk zijn. Allergieën kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan stoffen, waaronder voedsel, geneesmiddelen of andere chemische stoffen. Wanneer het immuunsysteem reageert op een allergeen, veroorzaakt dit ontstekingen in het lichaam en kan dit leiden tot een scala van symptomen. De meest voorkomende symptomen van allergieën zijn niezen, een loopneus, tranende ogen en congestie.

Twee soorten allergieën

Er zijn twee hoofdtypen allergieën: seizoensgebonden en overblijvende. Seizoensgebonden allergieën treden op tijdens een bepaald seizoen van het jaar. Meerjarige allergieën doen zich het hele jaar door voor. Voorbeelden van seizoensgebonden allergieën zijn hooikoorts en ragweed. Meerjarige allergieën zijn bijvoorbeeld eczeem en astma.

Wat zijn seizoensgebonden allergieën?

Seizoensgebonden allergieën komen vaker voor in de lente en de herfst. In deze periodes is de hoeveelheid stuifmeel het grootst. Pollen van bomen, grassen, onkruid en andere planten zijn verantwoordelijk voor seizoensgebonden allergieën. Mensen die allergisch zijn voor pollen worden mensen met pollinose genoemd. Symptomen van pollinose zijn een loopneus, tranende, jeukende ogen en een zere keel.

Welke stoffen veroorzaken allergische reacties?

Stuifmeel is niet de enige oorzaak van seizoensgebonden allergieën. Er zijn ook andere stoffen die allergische reacties veroorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld schimmel en meeldauw allergische reacties opwekken.

Wat zijn symptomen van allergieën?

Mensen met een allergie voor schimmel krijgen jeukende huiduitslag en roodheid rond de mond en neus. Andere symptomen van schimmelallergie zijn vermoeidheid, misselijkheid, overgeven en hoofdpijn.

Allergische reactie op medicijnen

Sommige mensen reageren allergisch op medicijnen. Dit is vooral het geval als de persoon een voorgeschiedenis van allergie voor geneesmiddelen heeft. Een voorbeeld van een geneesmiddelenallergie is een allergische reactie op penicilline. Iemand met een dergelijke allergie moet het gebruik van penicilline vermijden. Als hij of zij een penicilline-medicijn neemt, moet de persoon een antihistaminicum nemen voordat hij of zij het medicijn inneemt.

Wat is de beste manier om een allergische reactie te voorkomen?

De beste manier om allergieën te behandelen is het vermijden van allergenen die ze veroorzaken. Wanneer bijvoorbeeld allergisch bent voor stuifmeel, probeer dan binnen te blijven wanneer het stuifmeelgehalte het hoogst is. Vermijd buitenactiviteiten tijdens piekseizoenen van pollen.

Gebruik van medicijnen

Als je al last hebt van allergieën, kun je proberen vrij verkrijgbare medicijnen te gebruiken. Antihistaminica zijn de meest voorkomende soort medicatie die wordt gebruikt om allergieën te behandelen. Ze mogen echter niet langer dan zes maanden achtereen worden ingenomen.

Wanneer mag je een antihistaminicum gebruiken?

Iemand met een allergie voor een geneesmiddel mag dat middel nooit gebruiken zonder eerst een arts te raadplegen. Een arts zal een ander soort medicijn voorschrijven dat niet dezelfde bijwerkingen heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here