Ongeveer 2 op de 1000 Nederlanders krijgen jaarlijks een longembolie. Het is behoorlijk schrikken wanneer het je overkomt. Een longembolie kan namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Als artsen het te laat ontdekken kunnen delen van de long zelfs blijvend beschadigd raken.
Wat gebeurt er tijdens een longembolie?
Tijdens een longembolie ontstaat er bloedklonters in de longen. Daardoor raken een of meerdere longslagaders verstopt. Vaak is dit te wijten aan trombose ergens anders in het lichaam. Hierbij ontstaat een bloedstolsel in een bloedvat. Aders raken verstopt, met alle gevolgen van dien. Het bloedstolsel komt via de bloedbaan uiteindelijk in de longen terecht.
Schade door een longembolie
De bloedprop in de longslagaders richt veel schade aan in het lichaam. Zo wordt het bijna onmogelijk om nog zuurstof op te nemen in de long. Daardoor kan er een longinfarct optreden, waarbij longweefsel afsterft. In zeer ernstige gevallen raakt ook het hart beschadigd. De daadwerkelijke gevolgen van een longembolie worden pas na afloop duidelijk. Snelle opname in het ziekenhuis zorgt veel zo min mogelijk schade. In feite zijn er drie soorten longembolie te onderscheiden:
-
- Een kleine longembolie. Hierbij genees je volledig en raakt het longweefsel weinig beschadigd
- Een middelgrote tot ernstige longembolie. De gevolgen kunnen vrij ernstig zijn wanneer je er niet op tijd bent. Sommige patiënten krijgen last van hartfalen en zijn niet meer in staat tot zware inpassingen. Na afloop zijn meerdere behandelingen nodig om de schade te verkleinen
- Zware tot zeer zware longembolie: Zeer ernstige schade aan hart en longen. Dit kan leiden tot de dood.
Wat zijn de symptomen van een longembolie?
Een longembolie is te herkennen aan diverse symptomen. Zo kun je plotseling last krijgen van kortademigheid en pijn ervaren bij het hoesten. Ook hartkloppingen, benauwdheid, zweten en pijn op de borst zijn tekenen van een longaandoening. Een pijnlijk en opgezwollen been kan duiden op trombose in de benen.
Longembolie en trombosebeen
Afhankelijk van de zwaarte van de longembolie kan het je leven voorgoed veranderen. Voor sommige patiënten is sporten voorgoed verleden tijd. Het is dan ook zeer belangrijk om trombose op tijd te ontdekken. Dit is namelijk de voornaamste oorzaak voor longembolie. Tijdens de aandoening ‘diep veneuze trombose’ (DVT) ontstaat er bijvoorbeeld een bloedprop in de benen. Een trombosebeen en longembolie lijken wat betreft symptomen en behandeling dan ook veel op elkaar. Zodoende worden beide aandoeningen aangeduid met de term ‘veneuze trombo-embolie’ (VTE).
Risicofactoren- en groepen
De kans op een longembolie neemt toe bij het ouder worden. De meeste patiënten zijn dan ook boven de vijftig jaar. Toch kun je ook als jong persoon last krijgen van deze longaandoening. Een ongezonde levensstijl draagt daar aan bij. Zo loop je bij overgewicht een grotere kans op trombose. Wellicht niet verrassend is dat ook roken de kans op longaandoeningen vergroot. Om een longembolie te voorkomen is het van belang om regelmatig te bewegen. Door het been langdurig stil te houden vertraagt namelijk de doorstroom van het bloed.
Behandeling van een longembolie
Na de diagnose wordt een longembolie behandeld in het ziekenhuis. Eenmaal thuis dien je tussen de 3 of 12 maanden bloedverdunners te slikken om de aandoening de volgende keer te voorkomen. Sommige patiënten met een zware medische geschiedenis dienen bloedverdunners altijd te blijven slikken.