Bewuster met het klimaat omgaan doe je zo!

0
1092
vrouw op de fiets

Wil jij graag bewuster met het klimaat omgaan, maar weet je niet goed waar te beginnen? Er zijn tegenwoordig meerdere aanpassingen die jij kunt doen, om te zorgen voor een duurzamer leven. Door duurzamer te leven ben je bewuster met het klimaat bezig, wat hard nodig is. Hoe je dit kunt doen, lees je in dit artikel.

Ga bewust om met voedsel

Je denkt er misschien niet direct over na, maar het produceren van voedsel zorgt voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast is het ook zo dat we met zijn allen nog te vaak eten weggooien, en dat is zonde. Voedselverspilling tegengaan is vrijwel niet te doen, maar je kunt je eigen verspilling wel verminderen. Heb je eten over? Gooi dit dan niet weg maar vries het in, of eet het de volgende dag als lunch. Ook het plannen van het avondeten voor de hele week en boodschappen te doen met een lijstje zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder weggooit.

Zonnepanelen voor een beter klimaat

Stroom komt van fossiele brandstoffen, en dat moet verminderd worden. dit kun je al doen door groene stroom aan te schaffen, maar een nog betere optie is het aanschaffen van zonnepanelen. Op die manier wek jij je eigen stroom op waardoor je minder CO2 uitstoot, en betaal je tegelijk minder aan je energieleverancier. Dit kan zelfs zo ver oplopen, dat je uiteindelijk je hele huishouden kunt voorzien van stroom, en hier helemaal geen kosten meer aan hebt.

Minder vlees eten

Ook het gebruik van vlees heeft een grote impact op ons klimaat. Wil jij je steentje bijdragen, dan is het een goed idee minder vlees te eten. je kunt al een verschil maken door eens in de week geen vlees te eten. tegenwoordig zijn er veel vleesvervangers verkrijgbaar, maar je kunt natuurlijk ook hele lekkere gerechten maken met alleen groenten. door wekelijks minder vlees te eten zorg je al voor een besparing van de CO2-uitstoot.

Je woning isoleren voor het klimaat

Naast het opwekken van energie, kun je ook een hoop doen als het gaat om je energieverbruik. Hierbij kun je denken aan het isoleren van je woning zodat de warmte beter binnen blijft, maar ook het gebruik van energiezuinige apparaten en LED-verlichting. hiermee maak je jouw woning energiezuiniger, wat automatisch goed is voor het klimaat.

Pak de fiets!

Zouden we met zijn allen de auto wat vaker laten staan, dan verminderen we de CO2-uitstoot al enorm. Ga dus eens op de fiets naar je werk of naar de winkel, of ga gedeeltelijk vanuit huis werken als dit mogelijk is. ook reizen met het OV is een goed idee; met de train bespaar je 75% op de uitstoot van CO2. Met de fiets is dit per 5 kilometer al een kilogram, dus ook dat loont zeker. Heb je geen fiets? Overleg dan eens met je baas of je een fiets via de zaak kunt aanschaffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here