Duettes of gordijnen, waar kies je voor?

0
933
gordijnen woonkamer

Als je op zoek gaat naar raambekleding is de kans groot dat je de naam duettes tegenkomt. Veel mensen vragen zich dan af wat duettes zijn en of ze beter hiervoor kunnen kiezen dan voor gordijnen. Misschien zijn ze ook wel geschikt voor jouw woning! Daarom gaan we in dit artikel wat dieper in op duettes en vertellen we je wat dit precies zijn. Vervolgens geven we aan of de keuze voor duettes een beter is dan die voor gordijnen.

Wat zijn duettes?

Duettes zijn eigenlijk plisségordijnen maar dan van een dubbele laag stof in de vorm van een honingraat die in kleine vouwen omhoog gaat. Door de stilstaande lucht tussen de twee lagen hebben dit soort gordijnen een sterk isolerende werking. Het is heel populair om de duettes in top-down/bottom-up uitvoering te bestellen. Dat betekent dat je de duettes zowel van boven naar beneden als omgekeerd kunt bedienen en vastzetten. Op deze manier kun je de duettes zo afstellen dat je optimaal gebruik maakt van daglicht terwijl je ook je privacy kunt waarborgen. Duettes zijn in heel veel uitvoeringen verkrijgbaar qua stofsoort, vorm en bediening. Daarom zijn deze producten heel geschikt voor allerlei typen ramen.

Voor- en nadelen van duettes.

Voor de volledigheid zeten we de voor- en nadelen van duettes nog even voor je op een rijtje:

Voordelen:

  • Koorden niet zichtbaar
  • Energiebesparend want isolerend
  • Sfeervol
  • Hoeveelheid lichtinval en privacy volledig in eigen hand.
  • Duettes vallen mooi ‘in de dag’ van het kozijn
  • Geluiddempende werking
  • Licht in gewicht

Nadelen

Eigenlijk is er maar één nadeel van duettes te benoemen en dat is dat deze lastig te wassen of te reinigen zijn. Vanzelfsprekend kun je duettes wel met een plumeau of de stofzuiger (op de laagste stand) stofvrij houden maar reinigen met water en sop is voor duettes een absolute no go.

Toch liever gordijnen?

Uiteraard hebben alle soorten raambekleding een decoratieve functie. Gordijnen ophangen is iets wat we van oudsher doen. Het heeft niet alleen een decoratieve functie maar gordijnen zorgen ook nog eens voor sfeer en gezelligheid in een kamer. Misschien ben je wel eens bij iemand thuis geweest die geen gordijnen had hangen maar alleen plissés, duettes of luxaflex. De doorsnee Nederlander krijgt hierbij dan vaak het gevoel dat er iets mist.  Daarnaast hebben gordijnen als hoofddoel het creëren van privacy in een ruimte. Zo houden inbetweens bijvoorbeeld overdag glurende oogjes tegen maar laten ze wel volop het daglicht naar binnen. Ook ’s avonds als de lichten aan zijn willen mensen graag een gevoel van privacy hebben. Het is dan heel fijn als je lekker de gordijnen dicht kunt schuiven. Als je weet dat niemand ongemerkt naar binnen kan kijken, geeft dat nu eenmaal een ontspannen gevoel. Gordijnen hebben daarnaast nog een aantal voordelen zoals het dempen van geluid en tot slot hebben ze ook een isolerende werking. Kies je namelijk voor dikke gevoerde gordijnen dan zie je dat zeker terug in je energieverbruik. Gordijnen zijn er in onnoemelijk veel soorten en materialen. Er is daarom altijd iets te vinden dat past in jouw interieur. Ben jij er inmiddels al uit of je liever kiest voor duettes of gordijnen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here