Wat is de levensduur van een CV ketel?

0
1432
cv ketel

CV ketels kennen een bepaalde levensduur, hoewel niet iedere CV ketel dezelfde levensduur kent. Sommige CV ketels gaan tot wel 15 jaar mee, waar anderen na 10 jaar alweer vervangen moeten worden. Waar zit ‘m dat nu in? Met name de kwaliteit van de CV ketel en het onderhoud bepalen hoelang een CV ketel meegaat.

Verschillen in levensduur CV ketels

Waarom verschillen CV ketels in levensduur? CV monteurs leggen uit dat dit mede veroorzaakt wordt door het materiaal van onderdelen waaruit de CV ketel is opgebouwd. Zo bevatten goedkopere modellen vaker kunststof onderdelen, waar dit bij premium modellen uit metaal bestaat. Kunststoffen kunnen eerder aan vervanging toe zijn, of helemaal de brui er uiteindelijk aangeven. Premium modellen gaan dus langer mee. Je kunt er vanuit gaan dat A-klasse premium ketels zo’n 15 jaar meegaan, waar budget modellen een levensduur van 10 jaar kennen.

Overigens doet ook het gebruik van de CV ketel ter zake bij de te verwachte levensduur. Is deze intensief gebruikt, of met mate?

Hoe oud is mijn CV ketel?

Als je een huis koopt wordt meestal wel vermeld wanneer de huidige CV ketel is geplaatst. Informeer hier zeker naar wanneer je een woning koopt. Bij een elektra keuring van je woning wordt ook vermeld wat de staat is van de CV ketel. Is de ketel steeds vaker storingsgevoelig en komt er met enige regelmaat een monteur langs, vraag de monteur dan om advies. Is jouw ketel een premium ketel of juist een budget model? Dit doet er toe indien je telkens weer investeert in een monteur en onderhoud. Zou de ketel nog minstens 5 jaar moeten meegaan, dan laat je ‘m natuurlijk nog niet vervangen.

Let er overigens wel op dat CV ketel aan het einde van hun levensduur steeds meer gas verbruiken. Neem dit gegeven ook mee in je overweging.

Budget model, of premium? Het maakt verschil

Ga je een nieuwe CV ketel kopen, dan krijg je te maken met diverse grote merknamen die een hele serie van CV ketels aanbieden. Remeha en Vaillant zijn zeer bekend, evenals Nefit en Intergas. Allemaal bieden ze zowel diverse budget modellen, als ook een premium A-lijn. Onderzoek het prijsverschil tussen de diverse klassen, op basis hiervan kun je bepalen wat voor jou zwaarder weegt: de levensduur of het prijsverschil.

Wat kun je zelf doen om de levensduur te verlengen?

Ook jijzelf kunt een steentje bijdragen aan de levensduur van je CV. Dit doe je door er o.a. voor te zorgen dat er een vuil- en luchtafscheider aanwezig is in de CV ketel. Informeer hiernaar bij de leverancier of monteur. Daarnaast zorg je ervoor dat er continu voldoende waterdruk aanwezig is (ca 2 bar). Doe je dit niet, dan merk je vanzelf dat de CV ketel minder goed presteert. Water wordt onvoldoende verhit en gelijktijdig moet de CV ketel extra hard werken, wat de levensduur verkort.

Tot slot laat je de CV ketel periodiek onderhouden. Zo kun je een onderhoudscontract afsluiten bij aanschaf van een nieuwe CV ketel. Nieuwe CV ketels worden eens per 2 jaar onderhouden. Pas vanaf 8 jaar is jaarlijks onderhoud aan te bevelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here