Wat is lockpicking en hoe word het gebruikt?

0
1961
lockpicking

Lockpicking is een vorm van kunst waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale tools voor het openen van sloten door middel van manipulatie en heel veel concentratie en geduld. Er moet wel een onderscheid gemaakt worden tussen hobbyisten en de kwaadwillenden, iets waar de leek meteen aan denkt. Kwaadwillende zullen de lock pick tools zelden gebruiken aangezien dit teveel tijd kost en een hoge mate aan skills vereist. Kwaadwillende, die snel moeten zijn, hebben daarom geen baat aan deze methoden en zullen vrijwel altijd een destructieve binnenkomst methode gebruiken. Hobbyisten lockpicken daarentegen vaak in een gezelschap van mensen die elkaar uitdagen een slot zonder schade open te picken of manipuleren. Diegene die het eerst daarin slaagt word als winnaar uitgeroepen.

Hoe is het lockpicken origineel onstaan?

Gekeken naar de geschiedenis, was een slotenmaker een echte vakman en het slot was zijn kunstwerk. Bij een aantal slotenmakers was lockpicking ook voor hen een gemeenschappelijke bezigheid in de vrije tijd, maar nog niet voor het grote publiek. Zij deden dit met name omdat ze bedreven waren in het vak en om nieuwe vaardigheden uit te proberen die konden worden toegepast in het vak.

Slotenmakers bestonden dus al, terwijl hobbyisten amper voorkwamen. Op een gegeven moment gingen een groeiend aantal hobbyisten zich bezig houden met deze tak van sport. Waarschijnlijk mede ingegeven door de beelden uit films en strips. Er ontstonden lockmasters die slotenmakers gingen uitdagen met het openen van sloten. Lockpick fanaten leerde in eerste instantie van de slotenmakers en andersom. Na een tijdje werden het twee verschillende beroepen en lockpicking werd steeds bekender. De skills en vaardigheden van beide beroepen bleven echter hetzelfde. De een past het echter toe voor professioneel gebruik en de ander recreatief. Daarnaast komt het vaker voor dat een hobbyist uitgroeit tot een expert in het vakgebied en zelfs door grote slotenmakers word geconsulteerd.

In Nederland en Belgie is het volkomen legaal om dit gereedschap, de lockpick tools,  aan te schaffen en te gebruiken. Vanzelfsprekend is het ongeoorloofd gebruik ervan illegaal. Deze gereedschappen zijn dus overal en vrij verkrijgbaar. Het grote knelpunt bij lockpicking is niet het aanschaffen van de apparatuur of het te besteden van een geldbedrag, maar de kennis die nodig is om deze tools correct te gebruiken. Hiervoor zijn een hele hoop skills vereist. Op onder andere lock pick center worden door hobbyisten duidelijk beschreven hoe diverse technieken werken en welke tools daar voor nodig zijn.

Wat is TOOOL?

TOOOL staat voor de The Open Organisation Of Lockpickers, een zeer snel groeiende groep personen die geinteresseerd is in de kunst van het lockpicking. Zij komen vaak in Amsterdam en Eindhoven bij elkaar om gezamenlijk sloten te openen. Op de website van TOOOL vind je een enorme hoeveelheid aan informatie over deze organisatie en hoe je samen met ze kunt oefenen. Bij deze meetings kun je je skills aanzienlijk verbeteren of je kunt meedoen aan een van de vele lockpicking toernooien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here