Soorten angststoornis
- Gegeneraliseerde angststoornis
- Paniek stoornis
- Sociale fobie
- Specifieke fobie
- Posttraumatische stressstoornis en dwangstoornis
Gegeneraliseerde angststoornis
Een gegeneraliseerde angststoornis lijkt op een depressie, maar het verschil is dat iemand die aan een angststoornis lijdt ook last heeft van zweten en hartkloppingen. De angst is, in tegenstelling tot andere angststoornissen, continue aanwezig. De angst is voor alledaagse dingen en komt meestal pas op een wat latere leeftijd, 50 a 60 jaar, voor.
Paniek stoornis
Bij een paniekstoornis heeft iemand plotselinge paniekaanvallen. Een onverwachte grote angst, zonder reden of directe aanleiding kan duiden op een paniekaanval. Dit gevoel van paniek samen met hartkloppingen, zweten, opvliegers, koude rillingen of duizeligheid kan duiden op een paniekstoornis.
Sociale fobie
Bij een sociale fobie zijn mensen bang in gezelschap om kritisch beoordeeld te worden of bang om zichzelf belachelijk te maken. Faalangst en spreekangst zijn voorbeelden van een sociale angst. De angst en het vermijden van gezellige of werksituaties kan een sterke belemmering opleveren in het dagelijks leven van iemand met een sociale fobie.
Specifieke fobie
Een overdreven of onlogische angst kan duiden op een specifieke fobie. De angst wordt veroorzaakt door een situatie of een voorwerp en gaat niet weg. De angst kan al ontstaan bij de gedachte aan een situatie of voorwerp.
Posttraumatische stressstoornis en dwangstoornis
Deze stoornissen vallen ook onder de angststoornissen. Bij een posttraumatische stressstoornis is er een hevige reactie op een schokkende gebeurtenis. Denk hierbij aan militairen die uitgezonden geweest zijn. Bij een dwangstoornis heb je last van terugkerende dwanggedachten of handelingen.
Herken jij jezelf in één van bovenstaande stoornissen? Praat er eerst met mensen over en probeer hulp te zoeken.