Laagopgeleide jongeren hebben meer last van burn-out

0
885
stress

Een burnout komt niet alleen voor bij werknemers met ‘psychisch zwaar werk’ of werknemers die een hoge opleiding genoten hebben en misschien meer verantwoordelijkheden hebben. Wanneer er gekeken wordt naar leeftijdsgroepen blijken vooral jongeren met een lage opleiding, VMBO diploma of geen diploma, last te hebben van burnout symptomen.

Risicogroep

Bij VMBO’ers met een baan stijgt het percentage werknemers wat last heeft van burnoutklachten over de periode van 15 tot 30 jaar van 8,5 procent naar 17 procent. Dit is een behoorlijke stijging. Van de hoogopgeleiden in de leeftijdscategorie 26 tot en met 30 jaar heeft 14,3 procent last van burnout symptomen, van de middelbaar opgeleiden in dezelfde leeftijd is dit een percentage van 12 procent. Opvallend hier is dat de laagopgeleiden vaker last hebben van burnout klachten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld slapeloosheid, vermoeidheidsklachten, een hoge bloeddruk of een gevoel van paniek.

Stress

Het toenemende aantal jongeren met een burnout is niet alleen te wijten aan de werkomgeving, ook de thuisomgeving speelt een belangrijke rol. De sociale druk is toegenomen de afgelopen jaren waardoor het energiepeil op de werkvloer ook minder is geworden. De druk van sociale media zou hier ook aan bij kunnen dragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here