Hoe zit het met de aftrekbaarheid van relatiegeschenken?

0
1705
bedrukte pennen als relatiegeschenk

Relatiegeschenken zijn geschenken die het hele jaar door gegeven kunnen worden aan o.a. zakelijke relaties, medewerkers en betrokkenen. Relatiegeschenken zijn leuk om te geven en de ontvanger zal het zeker op prijs stellen. Met de inzet van mooie relatiegeschenken kan je je relaties bedanken voor de samenwerking. Een populair eindejaarsgeschenk is het kerstpakket. Met dit gebaar wordt niet alleen de ontvanger, maar ook de gever gewaardeerd. Echter is de vraag; hoeveel wil je als werkgever besteden aan relatiegeschenken en is de btw aftrekbaar?

Het effect van relatiegeschenken

Bedrukte pennen, mokken, bedrukte papieren tassen en notitieboekjes… dit zijn allemaal relatiegeschenken. Er zijn verschillende aanleidingen om relatiegeschenken in te zetten. Misschien verwacht je het niet direct, maar het effect van een relatiegeschenk kan ontzettend groot zijn. Je naamsbekendheid stijgt en jouw bedrijfsnaam wordt beter onthouden. Relatiegeschenken hebben ook een groot effect op de arbeidsmotivatie van het personeel. Medewerkers voelen zich gewaardeerd, waardoor ze geneigd zijn om harder te gaan werken.

Relatiegeschenken kunnen ingezet worden om de relatie met bestaande klanten te behouden en te versterken. Vraag jezelf af waar je je relatie blij mee kan maken. Kies voor een geschenk dat past bij de betreffende persoon. Wanneer het geschenk is afgestemd op de ontvanger zal hij zeker worden gewaardeerd.

Zijn relatiegeschenk aftrekbaar?

Wanneer je relatiegeschenken hebt gekocht en hier kosten voor hebt gemaakt, hoop je dat de btw aftrekbaar is. Helaas kan die btw niet altijd afgetrokken worden als voorbelasting. Voorbelasting is de belasting die je als ondernemer betaalt over de aankopen die je doet voor of namens het bedrijf of de organisatie. Deze btw kan worden afgetrokken als voorbelasting tijdens de btw-aangifte. In sommige gevallen kan je de btw niet aftrekken wanneer de ontvanger van je geschenk, als de persoon het zelf zou kopen, minder dan 30% btw kan aftrekken. Het gaat dus om de vraag of de ontvanger van het relatiegeschenk zelf de btw zou mogen aftrekken. Is dit niet het geval, dan mag jij dat als ondernemer ook niet. Er geldt wel een uitzondering als de totale kosten per ontvanger per boekjaar niet meer bedragen dan €227,- (excl. btw). Zijn de kosten niet hoger dan dit bedrag, dan kan je de btw aftrekken.

De inzet van relatiegeschenken is een slimme keuze. Relatiegeschenken hebben verschillende positieve effecten. Wil je de btw van het gekochte relatiegeschenk aftrekken? Zorg ervoor dat de totale kosten per ontvanger niet hoger zijn dan €227,- (excl. btw).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here