Waar wordt aluminium voor gebruikt?

0
1809
aluminium

Blikverpakkingen

Blikverpakkingen worden veelal gemaakt van aluminium legering. Het uiteinde van de blikjes wordt gemaakt van een aluminiumlegering welke minder mangaan bevat dan de blikjes zelf. Deze legeringen geven de blikjes de gewenste sterkte en optimale vervormbaarheid die nodig is voor de fabricage van de blikjes. Daarnaast helpt het om de inhoud van de blikjes onder de juiste druk te houden.

Aluminiumfolie

Aluminiumfolie is een erg populair en enorm belangrijk kneedproduct, dat over het algemeen wordt gefabriceerd van niet-warmtebehandelbare legeringen. Aluminiumfolie wordt vooral gebruikt om voedsel in te verpakken. De folie schermt het voedsel af van licht, vocht, lucht en bacteriën van buitenaf. Daarnaast is het bestand tegen warmte en kou, waardoor het de temperatuur goed kan vasthouden. Daarnaast voorkomt de folie dat het voedsel uitdroogt.

Aluminiumlegering voor vliegtuigen

Doordat de moderne vliegtuigrompen noodzakelijk van licht gewicht moeten zijn, is er een aluminiumlegering met een zeer hoge sterkte gecreërt, welke wordt gebruikt voor platen en extrusies. De ontwikkeling van aluminium-magnesium-lithium legeringen bieden potentie voor een hoog-sterke legering met een lagere dichtheid en een hogere elasticiteitsmodulus.

Onderdelen van auto’s

Aluminium wordt ook veel gebruikt in de auto-industrie. Aluminium wordt vooral toegepast voor een verzameling inwendige en uitwendige carrosserie onderdelen. Hierbij kun je denken aan de bumpers en het plaatwerk, maar ook aan een aantal inwendige onderdelen.

Aluminium gecombineerd met andere metalen

Doordat aluminium zo veel unieke voordelen heeft, wordt het vaak gecombineerd met andere metalen. Een aantal bekende combinaties zijn aluminium met koper en aluminium met zink.

De combinatie van aluminium met zink wordt vooral gebruikt bij verbindingsoperaties, terwijl aluminium-koper vooral voordelen biedt bij elektriciteit.

De combinaties van aluminium met ferro-metalen worden in kleine hoeveelheden gefabriceerd met een bewerkingsmachine via verschillende walsprocessen en explosieve verbindingen, maar in de praktijk worden deze combinaties gerealiseerd door middel van dompelen in gesmolten aluminium. Daarnaast is draad dat is bedekt in aluminiumpoeder ook erg populair.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here