Wat is Bitcoin Cash?

0
1652

Dinsdag 1 augustus 2017 was een historische dag op de cryptomarkt. Op die datum splitste de Bitcoin namelijk in tweeën. Door deze zogeheten ‘fork’ vond er een tweedeling plaats in de bestaande software en de transactiegeschiedenis. Bitcoin eigenaars mochten vanaf dat moment een nieuwe coin claimen genaamd Bitcoin Cash (BHC). De afgelopen jaren heeft deze digitale munt voor veel discussie gezorgd, zowel in positieve als in negatieve zin. Wat is de functie van Bitcoin Cash en welke voordelen biedt het ten opzichte van Bitcoin?

Wat is Bitcoin Cash?

De afgelopen jaren is de populariteit van Bitcoin en altcoins enorm toegenomen. Zo investeerden veel mensen in Ripple. Het feit dat er enkele ‘hard forks’ zijn ontstaan is een goed bewijs van het succes. Bitcoin Cash is een zeer bekende ‘hard fork’ en is tegenwoordig een munt die volledig op zichzelf staat. Net als Bitcoin is het een peer-to-peer elektronisch betalingssysteem. Het werkt met behulp van blockhain technologie en een gedecentraliseerd computersysteem.

Grootboek

Een blockchain kan gezien worden als een publiekelijk gedistribueerd grootboek. Het gedecentraliseerde computersysteem moet elektronische betalingstransacties verifiëren zonder inmenging van derde partijen. Denk bijvoorbeeld aan financiële instellingen die voorheen betrokken waren bij het registreren van elektronische betalingstransacties. Mede dankzij Bitcoin Cash zijn deze partijen buitengesloten bij digitale transacties.

Transactiesnelheid en transactiekosten

Men had in de zomer van 2017 diverse redenen om Bitcoin te splitsen. Zo namen de transactiekosten van de populaire coin sterk toe. Bovendien lukte het niet elke gebruiker om de Bitcoin transacties met succes af te ronden. Sterker nog, destijds had ieder blok in de Bitcoin keten een capaciteit van 1 MB. Dit betekende dat er slechts drie transacties per seconde uitgevoerd konden worden. Een enorm nadeel aangezien het aantal Bitcoin transacties sterk groeide. Een ‘fork’ moest een einde maken aan dit probleem.

Meer capaciteit

Na de komst van Bitcoin Cash nam de capaciteit van een blok in het Bitcoin netwerk toe naar 8 MB. Daardoor profiteer je als eigenaar van Bitcoin Cash van een toegenomen transactiesnelheid. Nadeel is echter dat Bitcoin Cash een vrij zware blokketen heeft, waardoor het vrij lastig te onderhouden is. Daar staat echter tegenover dat de snellere transacties tegen lagere kosten kunnen worden verricht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here