Een huis kopen: een belangrijke stap, maar hoe gaat het in zijn werk?

0
1079

Een huis kopen is een belangrijke beslissing die je niet zomaar neemt. Aan een huis kopen in Nederland zijn veel regels verbonden. Een makelaar loodst je graag door dit proces, maar het is verstandig om u zelf ook in het kopen van een huis te verdiepen. Zo weet je wat er speelt en hakt u uiteindelijk zelf de knoop door.

Verdiepen in de Nederlandse huizenmarkt

Enig inzicht in de huizenmarkt is handig wanneer je een huis wilt kopen in Nederland. De prijzen van woningen kunnen van tijd tot tijd namelijk verschillen. Uiteraard wilt u een woning kopen op het meest gunstige moment. Een zoektocht op internet naar woningmarktcijfers in het afgelopen jaar geeft een indicatie van wat u kunt verwachten. Een huis kopen in Nederland is niet goedkoop. Het is verstandig om vantevoren je budget te bepalen. Aan de hand van je budget wordt bijvoorbeeld uw hypotheek bepaald. Dit heeft onder andere te maken met uw salaris. Zo kom je huizen tegen in de juiste prijscategorie, waaraan een hypotheek kan worden verstrekt. En vergeet ook niet om een taxatie uit te laten voeren, zodat je weet hoeveel een woning waard is.

Het inschakelen van een makelaar

Heeft u eenmaal uw budget bepaald, dan is uw zoektocht nog maar net begonnen. U kunt een makelaar inschakelen om een aantal potentiële woningen te vinden. Hij of zij regelt ook een bezichtiging en helpt u bij het onderhandelen over de aankoopprijs. Een goede makelaar is doorgaans aangesloten bij de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Een makelaar helpt u om een huis te kopen in Nederland, maar zijn of haar werkzaamheden kosten wel geld. Dit wordt de zogeheten ‘courtage’ genoemd, wat een percentage van de aankoopsom is.

Vakantiehuis kopen

Misschien wil je wel geen huis in Nederland, maar een vakantiehuis kopen. Het is een droom van velen. Wat dacht je van de Costa? In deze Spaanse regio aan de kust is het altijd zonnig en warm. Een huis kopen in het buitenland brengt veel regelwerk met zich mee. De Spaanse huizenmarkt is immers totaal anders dan de Nederlandse. Voor een deskundige begeleiding en afwikkeling kunt u een makelaarskantoor inschakelen dat zich specialiseert in een huis kopen aan de Costa.

Een huis kopen aan de Costa: een divers aanbod

Door de goede bereikbaarheid is de Costa erg populair onder huizenkopers. Verschillende specialisten hebben voor u een uitgebreid aanbod aan huizen aan de Costa. Afhankelijk van je budget kunt u diverse soorten woningen kopen. Een luxueuze villa met zwembad behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Wellicht past een mooi appartement meer binnen jouw financiële mogelijkheden. Een tip is om voor de aankoop van een huis aan de Costa eerst het gebied zelf te verkennen. Zo weet je wat je kunt verwachten.

De Spaanse woningmarkt

In veel Europese landen is de woningmarkt in 2015 gestabiliseerd. Ook in Spanje trekt de economische situatie weer wat aan. Dit heeft onder andere tot gevolg dat de woningprijzen stijgen. Bij het kopen van een huis aan de Costa zult hier dan ook mee te maken krijgen. Hou er dus rekening mee dat het kopen van een eerste- of tweede woning in Spanje minder goedkoop is dan voorheen. Bij diverse woningspecialisten kunt u advies aanvragen over een eventuele aankoop. De wereld van het Spaanse vastgoed kan soms erg complex zijn. Door een expert in te huren raak je er niet in verdwaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here