Zo solliciteer je succesvol online

0
1074

Anno 2020 is online solliciteren de gewoonste zaak van de wereld. Het wordt ook wel digitaal solliciteren genoemd. De tijd van vacatures zoeken in de krant en per post reageren hebben we al lang achter ons gelaten. Bij het online solliciteren verstuur je per e-mail je motivatie en CV naar je toekomstige werkgever. Je kunt je motivatiebrief direct in het e-mail bericht zetten, of je voegt het toe als bijlage. Soms heeft de organisatie een online invulformulier waarin je jouw gegevens kunt invullen en de documenten kunt uploaden.

Je motivatiebrief in het e-mail bericht zetten en CV meesturen

Eigenlijk is het ongebruikelijk om dit te doen. Ten eerste kan je zo de opmaak niet controleren. Een e-mail programma kan namelijk je lay-out ongewenst veranderen. Bovendien zal de ontvanger het misschien prettiger lezen vinden als hij jouw brief kan lezen in een tekstprogramma, zoals Adobe Acrobat Reader. Dit voorkomt ook dat hij afgeleid kan worden, bijvoorbeeld doordat hij een nieuwe e-mail ontvangt. Ook zou hij het makkelijker kunnen printen vanaf een tekstprogramma. Om deze redenen raden we je de volgende manieren van online solliciteren aan.

Je motivatie en CV als bijlage in een e-mail meesturen

Deze manier van solliciteren is geschikt als er in de vacaturetekst een e-mail adres van de contactpersoon is vermeld. Als je je documenten als bijlage in een e-mail meestuurt, dan is het raadzaam om die als pdf te verzenden. In dit geval kan de lay-out namelijk niet veranderen en weet je zeker dat je documenten overkomen zoals je wilt. Je maakt een pdf van je bestanden door te klikken op ‘opslaan als’ en vervolgens het bestandsformaat te wijzigen naar pdf.

Online sollicitatieformulier gebruiken

Als deze mogelijkheid bestaat, maak dan hier gebruik van. Tegenwoordig geven veel bedrijven deze optie. Een online sollicitatieformulier maakt het wel moeilijker om je te onderscheiden. De inhoud is daarom des te belangrijker. Wees dus zorgvuldig in het invullen van het formulier. Zorg ervoor dat het volledig is ingevuld, gebruik hele zinnen en geef uitgebreid antwoord.

Dan nog dit…

Welke manier van online solliciteren je ook gebruikt, het is steeds belangrijk om te solliciteren vanaf een professioneel e-mailadres. Denk bijvoorbeeld aan voornaam.achternaam@outlook.com of @gmail.com. Als je het nog professioneler wilt aanpakken, ga dan voor een eigen domeinnaam. Je e-mail adres kan er dan bijvoorbeeld zo uitzien: voornaam@achternaam.nl. Zo laat je zien dat je je sollicitatie serieus neemt en dat je er werk van hebt gemaakt.

Begeleidende tekst

Vermeld ook een begeleidende tekst, waarin staat op welke functie je solliciteert en welke bestanden je meestuurt. Je kan een standaard tekst gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een originelere tekst. Waarom zou je niet een pakkende openingszin gebruiken, als voorproefje van je sollicitatiebrief? Zeker bij een open sollicitatie is dit raadzaam, omdat je hiermee de aandacht trekt en opvalt tussen andere sollicitanten. Vermeld in het onderwerp ook dat het gaat om een sollicitatie en benoem voor welke functie het is.

Als je op zoek bent naar een baan, dan ontkom je niet aan online solliciteren. We hopen dat deze tips jou van pas komen. Verplaats je in ieder geval steeds in de ontvanger van jouw sollicitatie. Hoe zou jij je sollicitatie beoordelen? Probeer objectief te zijn, waardoor je kunt ontdekken wat je kunt verbeteren.

Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here