Zonnepanelen aanschaffen: waar moet je rekening mee houden?

0
1336

Het installeren van zonnepanelen zorgt voor een hoger energielabel. Uiteindelijk kun je daarmee jouw woning voor een hogere prijs verkopen. Dit is een van de vele voordelen van zonnepanelen, naast het feit dat het een duurzame vorm van energie is. Wel zijn er een aantal zaken waar je bij het aanschaffen van zonnepanelen rekening mee moet houden, zoals de belasting. Welke dat zijn? Je leest het in dit artikel.

GSC

Je huis voldoet als het goed is aan het zogeheten ‘groenestroomcertificaat’, simpelweg afgekort tot GSC. Dit certificaat krijg je uiteraard niet zomaar. Ten eerste dien je de installatie van de zonnepanelen te laten keuren door een erkend bedrijf. Ook moet een zonnepaneelinstallatie van meer dan 10 kW aangemeld worden bij een netbeheerder. In Nederland is dat TenneT, terwijl je in België bij VREG moet aankloppen. Een installatie dient altijd aangegeven te worden, omdat daarmee een goed en veilig energienet gegarandeerd wordt. Het vergeten van de aanmelding heeft gevolgen voor de meterstand aan het einde van het jaar. Het energiegebruik komt in dit geval niet meer overeen met de schatting van het energieverbruik aan het begin van het jaar. Daardoor kunnen er problemen ontstaan. De energieleverancier kan zelfs besluiten om je af te sluiten van stroom.

Prosumententarief

Het is verstandig om de installatie van zonnepanelen zo snel mogelijk door te geven aan de netbeheerder. Desondanks gebeurt dit niet altijd, en soms zelfs moedwillig. Sinds juli 2015 moet je bij het gebruik van meer dan 10 kW aan energie namelijk het zogeheten prosumententarief betalen. Dit houdt in dat je moet bijbetalen voor het opwekken van stroom. Het precieze bedrag is niet vast te stellen. Deze is onder andere afhankelijk van het maximale vermogen van de omvormer. Per kilowatt opgewekte elektriciteit betaal je gemiddeld 80 euro.

Passieve zonne-energie voor bedrijven

Naast particulieren maken ook steeds meer ondernemingen gebruik van zonne-energie. Niet alleen door het plaatsen van zonnepanelen, maar ook door ‘passieve zonne-energie’ toe te passen. Dit houdt in dat een gebouw optimaal gebruik maakt van zonne-energie. De zon is immers onze grootste energiebron. Jaarlijks levert het maar liefst 170.000 Terrawatt (TW) aan energie!

Woningisolatie

Als particulier kun je op meerdere manieren een steentje bijdragen aan een beter milieu. Naast het plaatsen van zonnepanelen is het bijvoorbeeld zeer gunstig om je woning zo goed mogelijk te isoleren. Denk daarbij onder andere aan thermische woningisolatie, waarbij dubbel glas wordt geplaatst. Maak je op dit moment geen gebruik van zonne-isolatie? Dan is 2017 wellicht het jaar waarin je kiest voor duurzaamheid. De vele voordelen van zonnepanelen wegen namelijk op tegen de hoge kosten van de installatie. Bovendien haal je deze er al binnen enkele jaren uit. Bij correct geplaatste zonnepanelen heb je jouw investering er binnen 5 tot 10 jaar uit.

Offertes vergelijken

Hopelijk ben je inmiddels goed op de hoogte van de vele voordelen van zonnepanelen. Het is een duurzame vorm van energie die gunstig is voor je portemonnee en woningwaarde. Bovendien ben je nooit meer afhankelijk van energiebedrijven. Uiteraard is het in eerste instantie een flinke investering. Voor prijsspecificatie kun je het beste offertes aanvragen bij verschillende bedrijven. Vergelijk deze vervolgens nauwkeurig met elkaar. Hopelijk kies je uiteindelijk voor zonnepanelen die perfect aansluiten bij jouw wensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here